fbpx

Onderzocht: er is een relatie tussen werkstress en slaap + tips

Arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem onderzocht de relatie tussen werkstress en slaap. Met dit onderzoek promoveerde ze aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze kwam erachter dat als je veel (werk)stress ervaart, je meer piekert en slechter slaapt. Maar het geldt ook andersom: als je slecht slaapt pieker je meer en ervaar je meer (werk)stress. Wij vroegen haar wat stress met je kan doen en ze geeft tips welke dingen je als werkgever, maar ook als werknemer zelf, kunt doen om de vicieuze cirkel te doorbreken:

1. Wees je bewust van het probleem

Je moet eerst weten dat er een probleem is voordat je er wat aan kunt doen. Dus als je extreem veel werkstress hebt over een langere periode, of als je veel piekert of slecht slaapt, dan moet je daar wat aan gaan doen. En omdat deze drie problemen samen kunnen hangen is het belangrijk dat je je niet alleen op één probleem focust. Want als je bijvoorbeeld veel stress hebt en je daardoor slecht slaapt, moet je niet de hele nacht gaan doorwerken om de stress te verminderen, maar moet je er juist op letten dat je zorgt voor een goede nachtrust.

2. Vertel je leidinggevende erover

Houd je leidinggevende op de hoogte van eventuele werkstress- of slaapproblemen, bespreek mogelijke oplossingen voor bijvoorbeeld hoge werkstress. Je werkgever heeft er immers ook geen voordeel aan als je op een gegeven moment uitvalt omdat je te veel stress ervaart en dit consequenties heeft voor je gezondheid.

3. Tijd om te herstellen

Zorg ervoor dat je in je vrije tijd voldoende activiteiten onderneemt die je hoofd leeg maken zoals bijvoorbeeld hardlopen (of een andere sportieve activiteit), sociale activiteiten of gewoon een leuk boek lezen. Maar ook meditatie-oefeningen kunnen helpen om je te ontspannen en de stress en piekergedachten even opzij te zetten. Natuurlijk is een goede nachtrust ook zeer belangrijk, dus ga op tijd naar bed en zorg voor een bevorderende slaapomgeving. Een koele, donkere, rustige, geventileerde slaapkamer en geen alcohol of cafeïne voor bedtijd helpen hierbij.

4. Let op elkaar

Merk jij dat je partner vaak niet in slaap komt ‘s avonds in bed? Praat er dan over en probeer samen oplossingen te vinden voor het piekergedrag, maar ook voor de onderliggende problemen. Iedereen vindt het namelijk fijn om hulp te krijgen van een ander. Samen tot een oplossing komen gaat ook vaak sneller en beter. 

‘Stress- en slaapproblemen verminderen je geluksgevoel’

Michelle is ook bezig met een onderzoek waarbij de relatie tussen stress en technologie onder de loep wordt genomen, zo vertelt ze: ‘Het lijkt er wel op dat het gebruik van bijvoorbeeld smartphones  een rol zouden kunnen spelen in de stress-pieker relatie.’ Verder vroegen wij de stress-expert ook over wat stress met je lichaam en geest doet: ‘Stress over een lange periode en slecht slapen is zeker niet goed voor je geluksgevoel. Het is waarschijnlijk geen toeval dat stress vaak een grote rol speelt bij gezondheidsproblemen. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat stress gerelateerd is aan cardiovasculaire problemen, angststoornissen en depressies. Ik denk dat het inperken en het kunnen loslaten van stress, maar ook een goede nachtrust, zouden kunnen bijdragen aan iemands geluksgevoel.‘ 

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

workshop stress



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF