Onze nieuwe culi-expert Jacinta Bokma lanceert vandaag haar nieuwe boek ‘De Gezonde Bourgondiër’ + winactie!

Foodinspirator en bestseller auteur Jacinta Bokma heeft een hemels lekker nieuw kookboek geschreven vol met lekkere snel klaar recepten die er ook nog eens fantastisch uit zien. Vandaag lanceert Jacinta haar nieuwe boek ‘De Gezonde Bourgondiër‘, een nieuwe, plantgebaseerde kijk op lekker eten. In meer dan 100 recepten laat ze je culinair genieten op een makkelijke manier. De basis van haar boek is het door haar ontwikkelde Vrolijke Voedingshart, gebaseerd op de omgekeerde voedingspiramide en 700 onderzoeken naar de geheimen van een lang, gezond en gelukkig leven. Speciaal voor jou als Wendy lezer deelt Jacinta een verrukkelijk -en prachtig- lunch/brunch/voorgerecht dat je in 5(!) minuten maakt.

Jacinta Bokma: “Goed eten gaat direct naar je hart. Eten verbindt”

jacinta

De 5 vuistregels van Jacinta’s Vrolijke Voedingshart:

1. Wees (plant)aardiger

Eet vaker én gevarieerd plantaardig. Om eeuweling te worden zit je zomaar aan 206 verschillende levensmiddelen (kruiden inbegrepen). Als je op dagelijkse basis gemiddeld 18 verschillende voedingsmiddelen eet, zit je méér dan goed.

2. Verminder en varieer

Eet maar 80 procent van de hoeveelheid die je eigenlijk had wíllen eten. Drink daarbij veel groene thee (ik zit zelf op drie koppen) en eet iedere dag een handje ongebrande noten. Walnoten zijn mijn favoriet, maar ook hier: varieer vooral.

3. Uiteraard veel groente en fruit

Ten minste 5-7 (!) porties groente en fruit mág- liefst in zoveel mogelijk kleuren. Zorg dat het hoofdbestanddeel van je eten bestaat uit groente, zoete en witte aardappelen, peulvruchten en sojaproducten zoals tofoe. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat je in dit boek best veel zuivel terug vindt, maar… ik geef je ook (bijna) overal het alternatief.

4. Gevarieerde granen

Gevarieerde granen zijn een goed idee. In veel Blue Zones vormen ze de basis van het dieet. Denk aan rijst, haver, boekweit- en tarwenoedels en andere volkoren producten. Boekweit is overigens een zaad en zeer aan te bevelen. Een eetlepel lijnzaad per dag zit er bij mij standaard in als het even kan.

5. Verminder suiker en zout

Eet zo min mogelijk suiker en probeer je zoutinname te halveren. Dit boek staat bommetje-vol met slimme suikervervangers en mijn veelvuldige gebruik van kruiden zorgt er als het goed is voor dat je automatisch minder zout over alles strooit.

jacinta eieren avocado

Fabergé avocadoburger

Eigenlijk wilde Jacinta Bokma, bestseller auteur en schrijver van De Gezonde Bourgondiërbij dit gerecht een avocado als broodjevoor een plantbased en vegannotenburger inzetten. Een elegant lunchgerecht, leuk voor avocadoliefhebbers zoals haar 20-jarige dochter Meijra. Maar het werd een eitjevan Columbus, met in het hart alles wat zij tweeën lekker vinden. Fabergé-eieren zijn kostbare juwelen in de vorm van paaseieren. Ze werden tot 1917 door Peter Carl Fabergé in opdracht gemaakt voor de Russische tsaren. Er zijn er 52 gemaakt, stuk voor stuk uniek en bezet met goud en edelstenen. Met dit recept kun je je eigen bijzondere tsarenei maken, voor die ene bijzondere persoon in je leven. En bij speciale gelegenheden en voor wie dat kan waarderen kun je dit losjes vertaalde Fabergé-ei serveren met gedroogde bloemblaadjes.

Ingrediënten

  • 50 g pijnboompitten
  • 200 g amandelen of macadamianoten
  • 25 g walnoten
  • 9 zongedroogde tomaten (op olie of in warm water geweekt en uitgelekt) bosje verse gemengde Italiaanse kruiden of basilicum
  • 1⁄2 knoflookteen
  • snufje zout
  • 2 avocado’s
  • wilde spinazie
  • 1 kleine rode ui
  • 2 trostomaten
  • je eigen mix van gedroogde bloemetjesen kruidenthee (tip: Dille & Kamille)
  • snufje kruidenzout
  • Voor het sausje
  • 100 ml sour cream
    1⁄2 teentje knoflook uit de knijper

Apart erbij: Jacinta’s Franse vinaigrette

En zo doe je het:

  •  Rooster de pijnboompitten in de koekenpan goudgeel. Doe ze samen met de noten, de zongedroogde tomaten, de kruiden, de knoflook uit de knijper en een snuf zout in de keukenmachine en pulseer een paar keer tot je een kruimelige substantie hebt. Haal de noten-pittenmassa eruit.
  •  Schil de twee avocado’s en snijd ze voorzichtig dwars doormidden. Wip de pitten er uit door er een scherp mes in te zetten en met een draaiende beweging de pit te verwijderen.
  • Vorm twee balletjes van het notenmengsel en vul daarmee de avocados. Leg daarna de andere helft van de avocado er weer op. Die vormt zo het deksel op het ei. Rol de eieren vervolgens door de bloemetjesmix met een snufje kruidenzout.
  • Maak daarna het sausje: klop de sour cream met de knoflook in een kommetje los en bestrooi met gebakken uitjes. Serveer samen met Jacinta’s vinaigrette apart van het Fabergé-ei. Het recept voor de vinaigrette vind je in kookboek De Gezonde Bourgondiër.

Variatie, speciaal voor jou als Wendy online lezer:

Voor een dienblad vol vorm je van het notenmengsel kleine, platte burgers. Spreid op een groot dienblad grote bladen spinazie en leg op elk blad een burgertje. Pel de ui, snijd hem in flinterdunne ringetjes en snijd de tomaten in dunne plakken. Schil de avocados en snijd in partjes. Leg op elke burger een plakje tomaat, wat uiringetjes en 1-2 parten avocado. Dek af met een blad spinazie en eet meteen op of serveer ze open en geef het dekblad er apart bij. Maak snelle Aziatische burgers: vervang de mediterrane noten door cashewnoten en de Italiaanse kruiden door verse koriander.

Win!

jacinta

Wij mogen 3 van haar nieuwe boeken weggeven aan onze trouwe online lezeressen! Het staat vol met meer dan 100 recepten die je stuk voor stuk een nieuwe, plantgebaseerde kijk op lekker eten geven. Dat is nog eens culinair genieten op een makkelijke manier! Wil jij kans maken op dit boek? Mail dan naar winactie@wendymultimedia.nl en laat ons weten waarom jij dit boek zo graag wilt hebben! 

Deel artikel

Ook interessant

Stress
18 mei 2015

De les van stress

Gezond Lifestyle Mode & Beauty Voeding
21 oktober 2016

Vivians wondermiddelen

Bewegen Gezond Lifestyle
26 augustus 2016

15 dingen die je kunt doen tijdens het warme weer

Bewegen Gezond
15 oktober 2018

Arie Boomsma: Lang leve een duidelijk doel!

Voeding
29 maart 2017

Recept: Italiaanse groentesalade met boekweit en balsamico

Stress
13 december 2016

Weg met stress in 30 seconden

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!