Oosters koken met Herman

hermankevin4
‘Lieve Wendy, mag ik je voorstellen aan Kevin? In de keuken is respect heel belangrijk. Juist door elkaars kwaliteiten te gebruiken en te mixen, kom je tot interessante smaken, in plaats van altijd maar het geijkte aardappelprakkie met jus. En als ze érgens kunnen koken, is het wel in de wijde oosterse keuken. Liefs, Herman.’

Voor WENDY #4 kookt Herman den Blijker samen met zijn vriend Kevin Fan de lekkerste Oosterse gerechten. Herman: “Bij de Oosterse keuken voel ik altijd een soort trotse jaloezie: die ogenschijnlijke simpelheid, terwijl het in werkelijkheid pure wetenschap is, waarbij alles met de grootste precisie en respect wordt gemaakt. De samenstelling van sterke, Oosterse recepten ligt al eeuwen vast, de variatie zit ‘m in de details: de hoeveelheid specerijen, oude VOC-kruiden, garnering, garing van vlees of vis. De eigen invulling hiervan, vaak tot drie cijfers achter de komma, is de handtekening van de chef. Je kunt eindeloos variëren zonder je te vervelen.

Kevin: “Ik snap wel dat mensen de Oosterse keuken een beetje geheimzinnig vinden, maar dat valt mee, je moet alleen even weten wat je doet. Echt, iedereen kan het. Investeer in een rijstkoker en je komt al een heel eind. De Oosterse keuken is makkelijk. En gezond! Durf te variëren.”

Zeebaars à la Herman (4 personen)

hermankevin1
Klop 2x eiwit op totdat je de kom omgekeerd boven je hoofd kunt houden en spatel er 2 kg grof zeezout doorheen tot een homogene massa. Leg 1 citroen in plakjes, 4 takken tijm en 2 takken rozemarijn in de schoongemaakte buikholte van de zeebaars. Leg op een ovenschaal een laag zoutkorst van 1 cm, leg daar de zeebaars op en bedek die met het eiwitmengsel. Stop 25 minuten op 190°C graden in de oven en laat ’m na het bakken 10 minuten rusten. Mep dan met een pollepel de harde korst kapot en trek voorzichtig de huid eraf. Fileren en afmaken met wat peper en zout.

Zeebaars à la Kevin (4 personen)

hermankevin2
Snijd de zeebaars van 250 gram in kleine filetjes, pocheer ze en leg ze, gemengd met gemberolie, op gewassen paksoi (1 bosje voor ondergarnituur). Voeg zeezout toe, maak 3 verschillende paddenstoelen (champignons, verse shiitake, oesterzwam) klein en leg rauw op de vis. Laat het geheel 3-4 minuten stomen, bijvoorbeeld op een kommetje in een laagje water in een wok. Warm intussen de olie op, tot het gaat roken (pas op!) en doe de gesneden Chinese bosui erdoorheen; zo behoudt de ui zijn pure smaak.
Klaar met stomen? Besprenkel de vis met de bosui-olie en Kikkoman-soja.

Onmisbaar in de Oosterse keuken

hermankevin3
Wil jij ook aan de slag met de Oosterse recepten van Kevin? Vergeet dan niet altijd de volgende producten in huis te hebben. Je koopt ze bij WenS, Your Quality Fresh Mart, de favoriete toko van Kevin.
1. Sojasaus
2. Sojasaus light
3. Gember
4. Bosui
5. Sesamolie
6. Oestersaus
7. Bonensaus
8. Rode peper
9. Hoisin saus
10. Knoflook

Meer recepten van Herman en Kevin? Koop dan snel WENDY #4!

Tekst: Kim Hopmans
Beeld: Beenda van Leeuwen
Lees ook:
Wendy's Week: 52
Deel artikel

Lees ook


Gezond Voeding
19 oktober 2016

Koken met aanbiedingen: witlof met gorgonzola, peer & mandarijndressing


Advies Body & Mind Brein Gezond
5 juni 2016

Een middagdutje tegen de middagdip


Doen Gezond Koken Voeding
14 juni 2016

Koken met aanbiedingen: Singaporese laksa met bloemkoolroosjes en aspergetips


Body & Mind Doen Gezond Lezen
21 mei 2016

Je stem als krachtbron


Bewegen Gezond Voeding
25 januari 2018

5x wat je wel en beter niet kan eten voor je workout


Gezond
25 juli 2017

7x zo word je gelukkig en vitaal oud

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!