Oplossing depressie nabij?

Depressie allergie

Een depressie wordt nog steeds gezien als een mentale en emotionele zwakte. Maar wat als het anders in elkaar zit? En daardoor de oplossing voor een depressie nabij is?

Een depressie kan veroorzaakt worden door een allergische reactie. Een reactie op een ontsteking, en dat is iets wat in het lichaam gebeurt en niet in de geest.

Lichamelijk

George Slavich, klinisch psycholoog aan de universiteit van Californië in Los Angeles, heeft jarenlang mensen met een depressie bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat een depressie net zo veel met het lichaam heeft te maken als met de geest. “Ik praat niet eens meer over een depressie alsof het een psychiatrische aandoening is. Het heeft zeker betrekking tot de psychologie maar net zo goed tot biologie en fysieke gezondheid,” aldus Slavich.

Depressie en griep

De basis van deze visie is eigenlijk heel simpel.  Bij ziekte voelt iedereen zich ellendig. Je bent moe, verveeld en komt niet van de bank af. Dit gebeurt met een reden: je lichaam heeft rust nodig om het virus te bestrijden. Het helpt ons voorkomen dat we meer schade aanbrengen en dat het virus zich verspreidt.

Verband

De gevoelens van ziek zijn lijken op een het gevoel dat komt kijken bij een depressie. Dus als mensen met een depressie klassieke griepverschijnselen vertonen en zieke mensen zich voelen als mensen met een depressie, zou er dan een verband kunnen zijn?

Zo lijkt het wel. Als er iets mis is reageert je immuunsysteem met een ontsteking, een soort waarschuwing voor je lichaam. De ontsteking wordt veroorzaakt door cytokinen. Dit zijn een soort eiwitten die ervoor zorgen dat je hersenen weten dat je ziek bent en jij je slap en lusteloos voelt. Tijdens een depressie nemen het aantal cytokinen exponentieel toe. Het immuunsysteem kan uit balans zijn geraakt door een chronische ontsteking die verder weinig klachten geeft.

Ook stress kan er voor zorgen dat het immuunsysteem in een permanente staat van paraatheid verkeert en veel cytokinen produceert. Doordat het afweersysteem te weinig wordt getraind in onze moderne samenleving, kan het overreageren op onschadelijke stoffen. Dit kan een depressie bevorderen.

Goed nieuws?

Een depressie is dus eigenlijk een soort allergische reactie. Het goede nieuws daarvan is volgens Carmine Pariante, psychiater, we zo’n vijf à tien jaar zijn verwijderd van een potentieel geneesmiddel voor depressies. In ieder geval wordt door dit onderzoek de discussie aangezwengeld en dat kan ook heel wat waard zijn.

Bron: The Guardian
Deel artikel

Lees ook


Advies Body & Mind Brein Gezond
5 juni 2016

Een middagdutje tegen de middagdip


Gezond Voeding
20 november 2016

Zo kun je bewust genieten van lekker eten


Brein Gezond Goed nieuws
28 april 2016

Tekenen is goed voor je geheugen!


Stress
23 januari 2017

Waarom kunnen we niet meer stoppen met hollen?


Advies Body & Mind Gezond
16 april 2016

Minder douchen is beter voor je


Brein Gezond
22 november 2016

Presentator Paul Witteman op zoek naar geluk

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!