fbpx

Praten in je slaap: wat betekent dit?

Lig jij ook wel eens naast iemand die midden in de nacht opeens begint te praten? Of hoor je de volgende ochtend van de ander dat je hebt gemompeld in je slaap? Wat betekent het als je praat in je slaap?

Praten in je slaap wordt gezien als een slaapstoornis, genaamd somniloquy of simpeler gezegd sleeptalking. Het houdt in dat we praten in onze slaap zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Dit praten kan uit vaag gemompel bestaan, maar kan ook een duidelijk te volgen monoloog zijn, of, wanneer je terugpraat, een dialoog vormen.

Wat gebeurt er?

Wanneer je slaapt, komen de stofjes glycine en gamma-aminoboterzuur vrij. Deze stofjes zorgen ervoor dat je in een status van verlamming verkeert tijdens het slapen. Je gaat bijvoorbeeld niet rennen of praten als je dat in je droom wel doet. Maar wanneer sleeptalking optreedt, weten mensen aan deze verlamming van de stembanden te ontkomen. Je bevindt je nu ergens tussen de grenzen van wakker zijn en dromen.

Hoe komt het?

Allereerst kan praten in je slaap iets zijn dat in de familie voorkomt. Volgens de National Sleep Foundation zijn stress, depressie, slaperigheid overdag, alcohol en griep verder factoren die van invloed kunnen zijn op sleeptalking. Ook komt het vaak samen voor met andere slaapziektes zoals nachtmerries, slaapwandelen en slaapapneu.

Kan het kwaad?

Het wordt dan wel gezien als een slaapstoornis, maar het is op zichzelf vrij onschuldig. Natuurlijk is het niet goed voor je als je nachtrust er onder lijdt. Bij veel of langdurig praten in je slaap kun je er dus wel last van gaan krijgen.

Wat kan je uit het gemompel opmaken?

Wat iemand zegt, komt niet voort uit een bewust, rationeel nadenkend brein. Het is dus lastig om er iets uit op te maken. ‘Inhoudelijk gaat het meestal nergens over,’ vertelt Roel Willems, taal- en hersenonderzoek aan de Radboud Universiteit, aan kennislink.nl. ‘Soms hoor je wel vlagen van gebeurtenissen van de dag ervoor terug, maar doorgaans leggen mensen de meest bizarre verbanden.’ Het kan eigenlijk of nergens op slaan of wel op eerdere ervaringen berusten, je weet het niet.

Kan je er wat tegen doen?

Je kunt er helaas niet veel tegen doen, maar je kunt het wel proberen te minimaliseren. Het belangrijkste advies berust op het verminderen van de drukte en stress vlak voor het slapengaan. Denk aan slaaprituelen die je rustig richting je slaap, en dromenland, begeleiden.

Bron: huffingtonpost.com, womenshealthmag.nl, gezondheidsnet, NEMO kennislink
Beeld: Shutterstock



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF