Q&A yogadocent Janna: ‘Kun je yoga doen met chronische rugklachten?’

Elke maand beantwoordt Janna Krooshoop, yogadocent en eigenaar van Wanderlust Yoga, jouw vragen over yoga. Deze keer: ‘Kan ik yoga doen met chronische rugklachten?’

‘Wat fijn dat ik je mag vragen om advies. Ik heb al 13 jaar chronische rugklachten in mijn lage onderrug en inmiddels ook klachten aan de linker heup, doorstralend naar de knie. Dit blijkt een overbelaste spier, mijn rug is erg stijf. Ik heb jaren fanatiek bodybalance gedaan en kennelijk is dat te zwaar geweest. Ik kwam vaak bijna kreupel bij de kleedkamer aan. Ook heb ik power yoga gedaan, maar de verkramping sloeg dan ook toe. Ik wil heel graag weer yoga doen én hoop dus dat je me kunt helpen!

Mariëlle’ 

Slechte lichaamshouding

Rugklachten zijn een veel voorkomend probleem, vooral in de lage onderrug. We zitten veel achter de computer, voor de tv, in de auto en dit – gecombineerd met een drukke levensstijl, die in veel gevallen een bepaalde mate van stress met zich meebrengt – maakt dat de onderste rugspieren verkeerd belast worden. Bij een verkeerde lichaamshouding proberen de rugspieren dit te corrigeren, wat zorgt voor een verhoogde spierspanning wat de pijn en stijfheid veroorzaakt.

Je komt eigenlijk in een soort vicieuze cirkel terecht van slechte lichaamshouding > weinig beweging in het thorecale gedeelte van de wervelkolom (ter hoogte van schouders tot aan midden van de rug) > overbelasting van de onderrug > moeilijk kunnen ontspannen > houding wordt nog krampachtiger > etc.

Rugklachten

Iedereen kan wel eens last hebben van zijn of haar rug, maar in sommige gevallen komen de klachten binnen korte tijd weer terug of zijn ze aanhoudend (chronisch). Eén of meerdere van deze factoren kunnen ervoor zorgen dat rugklachten steeds weer terugkeren:

 • Slechte lichaamshouding
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Overbelasting, door bijvoorbeeld té zwaar/fanatiek sporten of fysiek zwaar werk
 • Spierzwakte (weinig spierkracht)
 • Stijfheid van de wervelkolom
 • Hoog lichaamsgewicht
 • Korter worden van spieren (minder flexibel)
 • Psychische spanning, dit kan zorgen voor overmatig aanspannen van de (lage) rugspieren

Blijven bewegen

Het is belangrijk om bij rugpijn wel te blijven bewegen, maar doe rustig aan! Als je te veel of te fanatiek gaat bewegen of sporten, zorg je juist weer voor overbelasting van de geplaagde spier en ben je nog verder van huis. Milde beweging zoals wandelen, fietsen of zwemmen is goed, net als (bepaalde vormen van) yoga. Luister goed naar je lichaam. Als je ‘kreupel bij de kleedkamer aankomt’, zoals Mariëlle omschrijft, is dit natuurlijk geen goed teken. Je bent dan over je grenzen heen gegaan.

Vermijd lang (stil) zitten, vooral lekker ‘hangen’ in die oh zo comfortabele bank. Goed rechtop zitten, op een harde stoel met eventueel een kussentje in de onderrug is veel beter. Warm douchen of een warme kruik kunnen helpen de spieren te ontspannen, maar ook mentale ontspanning is heel belangrijk!

Lees ook van Janna: 10 redenen waarom yoga zo goed voor je is

Rugpijn en yoga

Wanneer je last hebt van (chronische) rugpijn, kun je veel baat hebben bij yoga. Maar kies dan wel een zachte, rustige vorm. Dus zeker geen power yoga! Héle milde hatha of bijvoorbeeld yin yoga / restorative yoga zouden erg goed kunnen werken.

Dit zorgt voor:

 • De benodigde beweging in lichaam en spieren
 • Bewustwording van spanning in het lichaam
 • Verbetert je lichaamshouding
 • Fysieke en mentale ontspanning
 • Soepelheid in de wervelkolom
 • En je vergroot ook je flexibiliteit

Allemaal zaken die kunnen helpen om de pijn te verlichten of uiteindelijk misschien zelfs wel helemaal te verhelpen.

Yin of restorative yogalessen

Dus ik zou zeker aanraden om eens te informeren naar (bij voorkeur) yin of restorative yogalessen bij jou in de buurt of anders een hele milde vorm van hatha yoga. Accepteer dat je momenteel niet fanatiek of te intensief kunt sporten en probeer te focussen op het maken van de juiste keuzes die bijdragen aan je herstel of verlichting van de pijnklachten.

Oefeningen op maat

Het is natuurlijk belangrijk om bij (aanhoudende) rugklachten contact op te nemen met je huisarts en/of fysiotherapeut, zeker als de pijn uitstraalt naar heup, been en/of knie. Zij kunnen onderzoeken wat de precieze oorzaak is en vervolgens een behandeling en geschikte oefeningen op maat aanbieden.

Hopelijk kom je hiermee een klein stapje dichter bij een voor jou passende oplossing! Ga op zoek naar de juiste mix van beweging enerzijds en fysieke en mentale ontspanning anderzijds.

Veel succes!

Janna

Stel ook je vraag aan Janna!

Heb je vragen over yoga? Over een bepaalde yogahouding of soorten yoga? Of wil je bijvoorbeeld weten welke houdingen je uit kunt voeren als je een blessure hebt? Mail je vraag naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. Yoga-vraag en wie weet wordt jouw vraag binnenkort door haar beantwoord!

De mooiste Yoga spullen heeft Wendy alvast voor je geselecteerd >

Deel artikel

Lees ook


Brein Gezond
5 juli 2017

Waarom je juist vaker zou moeten dagdromen


Gezond Voeding
25 juli 2017

Waarom het afvallen maar niet lukt, ondanks een healthy lifestyle…


Gezond Magazine Vrijheid & balans
22 september 2016

Het succes van Rens Kroes


Bewegen Gezond Voeding
24 november 2016

Voeding met Viv: eetdagboek van Fajah Lourens


Advies Body & Mind Gezond Voeding
28 juli 2016

Lukt het jou om 2 liter water per dag te drinken?


Gezond
28 maart 2017

De positieve kracht van bloemen

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!