Recept: quinoa met kool, appel, walnoot en blauwe kaas

recept winterquinoa

Iedere dinsdag plaatsen wij een recept van een blogger en deze week hebben wij een recept van Lepeltje Liefde. Lepeltje Liefde staat voor groente en er zijn veel lekkere en kleurrijke recepten te vinden. Ons oog viel op een overheerlijke quinoaschotel met kool, appel, walnoot en blauwe kaas. 

Voor: 2 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 150 g quinoa
  • 300 g rode kool, in dunne repen (van ongeveer 0.5 cm bij 6 cm)
  • 100 g boerenkool, fijngesneden
  • 2 friszure appels, in 1 cm dikke plakjes en daarna in de breedte doormidden gesneden
  • 1 ui, in dunne halve ringen
  • 100 g brokkelige blauwe kaas, bijvoorbeeld Bleu d’Auvergne
  • 100 g geroosterde walnoten, grofgehakt
  • 1,5 tl kaneelpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el rodewijnazijn
  • olijfolie
  • zout en peper

Aan de slag!

  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tip: Zorg ervoor dat je de quinoa eerst goed afspoelt. Om de zaadjes zit namelijk een bitter en giftig stofje.
  • Doe de quinoa daarna in een kom en meng er 1 el olijfolie en 1 el rodewijnazijn door.
  • Verhit, terwijl de quinoa kookt, een scheut olie in een grote wok.
  • Bak de ui ongeveer 1 minuut. Voeg de appel toe en bak nog een minuutje.
  • Doe alle rode kool in de wok en bak op hoog vuur, terwijl je regelmatig omschept, ongeveer 10 minuten.
  • Voeg de laatste 3 minuten de kaneel, komijn en wat zout toe. Blus, als de rodekool gaar is, af met 1 el rodewijnazijn.
  • Schep de boerenkool door het geheel.
  • Meng alles door de quinoa en breng eventueel op smaak. Verdeel over de borden en strooi er ten slotte de blauwe kaas en walnoten over.

Variatietip: Peer of sinaasappel in plaats van appel. Voeg tegelijk met de boerenkool stukjes rijpe, rauwe peer bij de quinoa. Of garneer met stukjes sinaasappel ( zou ik wel een schepje suiker bij de rodekool voegen).

Bron: Lepeltje Liefde 
Foto: Lepeltje Liefde