Deze simpele trucs helpen spanning te verlichten

Verlicht spanning om stress te voorkomen

Om stressvolle situaties lichter te maken, is het van belang dat je de spanning regelmatig verlicht. Dat je het glas zo nu en dan even neerzet. Dan ontstaat er ruimte om goed onderhoud te plegen, uit te rusten, op te laden en weer op volle sterkte te komen. Hoe je de spanning kunt verlichten, legt stressdeskundige Suzan Kuijsten je uit.

Vitaliteit

Naast het opladen heeft je lichaam ook brand- en bouwstoffen nodig om sterk en fit te blijven. Hoe vitaler je bent, des te beter je stressvolle gebeurtenissen kunt verdagen en des te groter je herstellend vermogen is.

Energiek ontspannen

Laat je stresshormonen af en toe eens uitrusten! Dat maakt de dingen niet alleen luchtiger en makkelijker maar zorgt er ook voor dat je beter grip op negatieve gedachten krijgt, die onder invloed van stresshormonen aardig worden opgejaagd. Ontspannen is een vaardigheid die je kunt leren, train deze vaardigheid zo vaak als wenselijk is. En ja, dat kan oersaai zijn, maar ook heel leuk. Experimenteer dus en kijk waar jij blij van wordt. Korte opfrissertjes kunnen je al veel nieuwe energie en kracht geven.

Lees ook: ‘Zo leer je minder te tobben

Onthaasten

Mocht je per ongeluk merken dat je toch bent gaan rennen of haasten, ga dan bewust slenteren. Vertraag je handelingen, dat kalmeert het zenuwstelsel.

Herwaardeer stress

Kijk eens anders naar stress. Ook dat verlicht. Stress is namelijk niet alleen het signaal dat je in nood verkeert, maar ook dat je lichaam bezig is je tegen een bedreiging te beschermen. Anders denken transformeert de stresservaring van iets negatiefs naar iets positiefs. De behulpzame interpretatie is veel aangenamer, want die leidt tot ontspannen inspanning en beperkt de schade aan je lijf. Het besef dat stress een hulpmiddel is, vermindert een schadelijk effect.

Repareer je kompas

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Maar als je interne kompas van slag is, gaat dat lastig. Maak daarom een lijst met plus- en minactiviteiten. De plusactiviteiten zijn dingen waarvan je energie krijgt, voldoening. Minactiviteiten putten je uit. Je voelt de energie al weglekken als je eraan denkt. Pas op: ik bedoel activiteiten waarvan je energie krijgt. Dat is iets anders dan een adrenalinekick, hoe energiek dat ook aanvoelt. We zijn zo vaak bezig met productie draaien, maar waar haal je je consumptie vandaan?

Wat zijn plusactiviteiten?

  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Waar beleef je plezier aan?
  • Waar ben je goed in?
  • Wat geeft voldoening, het gevoel dat je leeft, energie, lol, plezier of rust?
  • Waar gedij je goed bij?

Wat zijn minactiviteiten?

  • Wat vind je niet leuk?
  • Waar heb je vaak geen zin in?
  • Wat geeft een gevoel van uitputting, kost energie?

Lees ook: ‘Zo houd je de regie in je hoofd

Leg eens een BOM in je agenda…

Leg een BOM onder stress: een Bewust Ontspan Moment.

En met deze BOM’metjes  kun je beter je een overvolle agenda beheren. Als je je dagen volstouwt met inspannende activiteiten word je gek. Rooster dus een hele dag, een dagdeel, een uurtje, of een nog kortere tijdsspanne in voor een opfrissertje. Hoe lang het duurt is niet zo belangrijk. Waar het om gaat is dat je tijd voor jezelf reserveert en die besteedt aan iets plezierigs. Zo maak jezelf belangrijk en zorg je goed voor jezelf. Wissel in- en ontspanning af. Datzelfde geldt voor sociale, mentale en fysieke activiteiten. Zoek steeds naar een goede balans. Dat maximaliseert je mentale, fysieke en emotionele conditie en minimaliseert overbelasting.

Online workshop Minder stress

Lukt het je niet om de scherpe spanningsrandjes weg te halen? En heb je het gevoel dat stress op de loer ligt? Misschien is onze online workshop Minder stress iets voor jou? De workshop hebben we samen met stressdeskundige Suzan Kuijsten ontwikkeld. Als je je opgeeft, ontvang je gratis het boek Hollend voor je stress uit voor de theorie. Online krijg je 12 concrete opdrachten en tips om uit te voeren in de praktijk.

>>Meld je aan

Auteur: Suzan Kuijsten
Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Lees ook


Gezond Magazine Voeding
9 november 2016

5x waar je in de supermarkt op moet letten qua gezond eten


Gezond Goed nieuws Voeding
24 juni 2016

Rode wijn voor een mooie haardos!


Advies Body & Mind Gezond
6 april 2016

Fris en fruitig met je adem!


Body & Mind Brein Gezond
4 september 2016

Vind je innerlijke rust tijdens de eerste Inner Peace Conference


Gezond Goed nieuws
22 april 2016

Oud worden doe je zó


Bewegen
26 maart 2017

Vraag & antwoord yogadeskundige Janna: ‘Waarom krijg ik soms kramp in mijn voet tijdens yoga?’

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!