Slecht geslapen? Een powernap is de oplossing!

Een powernap is op allerlei manieren goed voor je. We leren steeds meer over het tijdstip en de duur van de perfecte powernap. Te weinig slaap is slecht voor je gezondheid en je concentratie op werk. Dat weten we allemaal, maar de meeste van ons doen er verdomd weinig aan. Een powernap is een goede manier om toch gezond en energiek op werk te blijven.

Lang leve de powernap

Gewoon midden op de dag, even een dutje doen. Een dutje zorgt ervoor dat stress vermindert en het immuunsysteem wordt versterkt, zo blijkt uit een studie van de Franse universiteit van Sorbonne. Chronisch slaaptekort kan leiden tot suikerziekte, overgewicht, depressie, infecties en hart-en vaatziekten. Zorg dus altijd voor een goede nachtrust. Maar als je echt een keer aan het nachtbraken bent, is een goede powernap gedurende de dag dus helemaal niet zo’n slecht idee!

Adrenaline

Het onderzoek werd gedaan met proefpersonen die twee nachten in precies dezelfde omstandigheden een nacht moesten doorbrengen. Ze mochten beide nachten slechts twee uur slapen. Alleen na de tweede nacht mochten ze ’s middags een half uur slapen. Wanneer de proefpersonen geen dutje deden, schoot de hoeveelheid adrenaline in hun bloed en urine omhoog. Door die adrenaline wordt onder andere je hartslag en je bloeddruk hoger. Een dutje houdt het adrenalineniveau stabiel.

Slaapcyclus

Mocht je een dutje gedurende de dag een goed idee vinden, let dan wel op. Het werkt alleen als je de juiste lengte aanhoudt. 30 of 90 minuten. Zo heb je een hele slaapcyclus. Als je middenin een slaapcyclus wakker wordt, voel je je alsnog moe. En dat is nou juist wat moet je voorkomen.

Heb je wakker gelegen vannacht? Hier een oplossing!
Deel artikel

Lees ook


Geven & ontvangen Voeding Vriendschap
9 maart 2018

De Wijnpaal: Show your wine bottle


Bewegen Gezond
23 mei 2017

4 redenen om regelmatig krachttraining te doen


Gezond Magazine Stress
16 september 2017

Offline plekken om te unpluggen


Voeding
27 december 2016

Maak dit jaar zelf lekkere gezonde oliebollen!


Brein
22 februari 2017

Waarom schamen we ons en wat kunnen we eraan doen?


Bewegen Gezond lifestyle
7 april 2016

Een recordpoging buiten-yoga!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!