Sleutel tot geluk: je beste vriend trouwen

Maakt een huwelijk gelukkiger of trouwen gelukkige mensen vaker? Tot nu toe wisten we, getrouwde mensen zijn gelukkiger dan niet-getrouwden. Maar de sleutel lijkt te liggen bij de vriendschap die er tussen partners is.

Het verband tussen geluk en het huwelijk houdt wetenschappers al jaren bezig. Een analyse van die bestaande onderzoeken heeft voor nieuwe inzichten gezorgd.

Vrienden

Vriendschap tussen partners zou kunnen helpen bij het verklaren van de relatie tussen het huwelijk en geluk. De mensen die hun partner als hun beste vriend beschouwen, ervaren dubbel zoveel geluk in het huwelijk. Dit gegeven houdt ook stand als factoren als leeftijd, sekse, inkomen, gezondheid en voorhuwelijks geluk worden afgewogen. Het gaat dus misschien niet om het vinden van een soulmate maar een beste vriend.

Crisis

Het huwelijk lijkt daarnaast een steun te zijn als de midlifecrisis nadert. In de leeftijdscategorie veertig en vijftig neemt het geluksgevoel af voordat het op latere leeftijd weer wordt opgekrikt. Wetenschappers Helliwell en Grover zagen dat getrouwden een minder heftige dip lijken door te maken, het huwelijk lijkt ze een beschermd gevoel te geven.

Voordelen

“We ontdekten dat getrouwden dit dal minder heftig ervaren dan ongetrouwde mensen. Het lijkt erop dat het huwelijk ervoor zorgt dat elementen die voor deze crisis zorgen, minder opspelen. Dat zou betekenen dat de voordelen van getrouwd zijn dus een grote en lange werking hebben”, aldus Helliwell en Grover.

Deel artikel

Lees ook


Voeding
21 februari 2017

Recept: rijstschotel met spinazie, mangochutney en pinda's


Brein Gezond Voeding
29 november 2016

7x effectieve tips om van je honger af te komen


Brein Geluk Geluksmomenten Gezond
7 oktober 2016

Smile! 8 x de voordelen van glimlachen op een rij


Brein Gezond
7 oktober 2017

Slecht geslapen? Een powernap is de oplossing!


Bewegen
27 februari 2017

De 5 bekendste yogavormen


Gezond
11 januari 2018

Van deze 10 voorwerpen in huis kun je griep krijgen

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!