Sleutel tot geluk: je beste vriend trouwen

huwelijk
Maakt een huwelijk gelukkiger of trouwen gelukkige mensen vaker? Tot nu toe wisten we, getrouwde mensen zijn gelukkiger dan niet-getrouwden. Maar de sleutel lijkt te liggen bij de vriendschap die er tussen partners is.

Het verband tussen geluk en het huwelijk houdt wetenschappers al jaren bezig. Een analyse van die bestaande onderzoeken heeft voor nieuwe inzichten gezorgd.

Vrienden

Vriendschap tussen partners zou kunnen helpen bij het verklaren van de relatie tussen het huwelijk en geluk. De mensen die hun partner als hun beste vriend beschouwen, ervaren dubbel zoveel geluk in het huwelijk. Dit gegeven houdt ook stand als factoren als leeftijd, sekse, inkomen, gezondheid en voorhuwelijks geluk worden afgewogen. Het gaat dus misschien niet om het vinden van een soulmate maar een beste vriend.

Crisis

Het huwelijk lijkt daarnaast een steun te zijn als de midlifecrisis nadert. In de leeftijdscategorie veertig en vijftig neemt het geluksgevoel af voordat het op latere leeftijd weer wordt opgekrikt. Wetenschappers Helliwell en Grover zagen dat getrouwden een minder heftige dip lijken door te maken, het huwelijk lijkt ze een beschermd gevoel te geven.

Voordelen

“We ontdekten dat getrouwden dit dal minder heftig ervaren dan ongetrouwde mensen. Het lijkt erop dat het huwelijk ervoor zorgt dat elementen die voor deze crisis zorgen, minder opspelen. Dat zou betekenen dat de voordelen van getrouwd zijn dus een grote en lange werking hebben”, aldus Helliwell en Grover.

Deel artikel

Lees ook


Stress
19 mei 2016

Een kwispelende hond is goed tegen de stress!


Gezond Voeding Winactie
7 juni 2017

Leesfeest: het kookboek van Dafne Schippers


Gezond Goed nieuws Voeding
5 juni 2016

Goed nieuws: minder somber door bepaalde voeding


Brein
13 februari 2017

Waarom oordelen we toch zo snel?


Doen Gezond Koken Voeding
7 april 2016

Hapje zeewier? Lekker! (en gezond!)


Advies Body & Mind Gezond Voeding
28 juli 2016

Lukt het jou om 2 liter water per dag te drinken?

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!