Sterker maken van jongeren en tegengaan van drugsgebruik, pesten en depressie

Fatima Doman is in Amerika een autoriteit met haar methodiek Authentic Strengths Advantage (ASA) Authentic Strengths Advantage helpt mensen in lijn te laten komen met hun authentieke passie en bijdrage in hun leven.

Door te kijken naar authentieke karaktersterktes zijn mensen weerbaarder, ontwikkelen kinderen en jongeren meer veerkracht ten aanzien van pesten, drugsgebruik en depressiviteit. Het programma dat is ontwikkeld is afgestemd van leerlingen en docenten in het primair onderwijs tot aan het wetenschappelijk onderwijs. Afgelopen week was ze in Nederland voor een expertmeeting. Moovs  en Maxxecure zullen in Nederland dit programma aanbieden. Wij interviewden haar over dit programma. 

Kun je ons iets meer vertellen over het Authentic Strengths Advantage programma?

Gekeken naar wetenschappelijke resultaten vanuit de positieve psychologie, is gebleken dat als je je richt op je sterke karaktereigenschappen jongeren en kinderen minder stress ervaren, energieker en gelukkiger zijn, betere schoolprestaties behalen, positieve relaties hebben en meer in balans zijn. Karaktersterktes zijn belangrijke positieve aspecten die onze identiteit en onze persoonlijkheid vormen. Er zijn 24 karaktersterktes, o.a. Creativiteit, Dankbaarheid, Doorzettingsvermogen, Moed of Liefde. Karaktersterktes bepalen onze positieve eigenschappen die we kunnen inzetten om de beste versie van onszelf te worden, maar ook om anderen te helpen hetzelfde te doen en hen te waarderen. We gebruiken hier drie stappen voor:

  1. Ontdek wat jouw karaktersterktes zijn
  2. Zet je (top 5) karaktersterktes in om je doelen te behalen
  3. Blijf je karaktersterktes voortdurend inzetten in alles wat je doet

Hoe kan jouw methode jongeren helpen om te voorkomen dat zij worden gepest, drugs gaan gebruiken of depressief worden?

‘Door jongeren inzicht te laten krijgen in hun karaktersterktes ontstaat er een gevoel van wederzijds respect, waardoor ze de beste versie van zichzelf in elke situatie kunnen zijn. Het gebruik van bepaalde karaktersterktes zoals hoop, eerlijkheid, moed en volharding hangt sterk samen met het overwinnen van verslaving, depressie en angst. Als jongeren zichzelf en anderen leren waarderen, kan dit een krachtig middel zijn tegen pesten. De indrukwekkende resultaten uit de positieve psychologie laten zien dat een sterke focus op karaktersterktes jongeren meer veerkracht, levenslust, geluk en goede schoolprestaties oplevert’.

Welke tips en adviezen kunnen ons helpen om jongeren meer zelfverzekerder te worden?

‘De beste manier is om hen te stimuleren hun beste versie van zichzelf te zijn. Als je doet wat in lijn ligt met wie je bent kost dit weinig moeite, waardoor je zekerder over jezelf kunt zijn. Ze kunnen dit doen door hun top 5 karaktersterktes te ontdekken en die te gebruiken.’

Hoe ontdek je hun unieke karaktersterkte-profiel?

Jongeren kunnen de gratis test vinden op de website van Moovs. Na een korte test, ontvang je een rapport van twee pagina’s waarin de volgorde van hun 24 karaktersterktes staat.

Leerlingen en ouders van kinderen uit het basisonderwijs kunnen ook het nieuwe boek ‘Authenic Strengths for Kids’ lezen dat in november 2017 wordt uitgebracht.

De missie van WENDY is om lezers te helpen in hun ‘zoektocht naar geluk’. Hoe denk je dat dit programma ouders en docenten kan helpen bij het bereiken van dit doel?

‘Meer dan 300 wereldwijde onderzoeksstudies laten zien dat het geluksniveau toeneemt als mensen hun karaktersterktes ontdekken en gaan gebruiken.’

Bekijk hier een video met auteur Fatima Doman waarin zij vertelt over haar programma ‘Authentic Strength Advantage’.

Deel artikel

Ook interessant

Advies Body & Mind Brein Gezond
28 mei 2016

Mediteren kun je leren: in 4 stappen

Gezond Stress
14 september 2017

Deze trucs zorgen ervoor dat je stopt met piekeren

Gezond
14 november 2017

Extra aandacht voor vrouwen met diabetes

Geven & ontvangen Voeding
5 juni 2018

Zo maak je de lekkerste breakfast pancakes

Brein Gezond
23 mei 2017

Leven na een aanslag: ‘Krankzinnig, maar de aanslag hoort bij je’

Stress
8 september 2015

Goed nieuws: een middagdutje vermindert stress

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!