Stress komt vaker voor bij moeders dan bij vaders

Moeders hebben vaker last van stress dan vaders, blijkt uit onderzoek. Vergeleken bij vaders voelen moeders meer druk op hun schouders liggen. Reden? De traditionele rolverdeling waar de maatschappij aan blijft vasthouden.

Volgens onderzoekers aan de Cornell Universiteit in Ithaca, New York, hebben moeders vaker last van stress omdat ze meer tijd met de kinderen doorbrengen, terwijl ze ook andere huishoudelijke klussen op zich nemen als koken, schoonmaken en de zorg van de kinderen. Vaders doen vaker leuke dingen met kinderen zoals spelen.

Stress ligt op de loer

Onderzoeker Kelly Musick: “Moeders nemen vaak andere taken op zich dan vaders. Dat zijn meestal dingen die als ‘minder leuk’  worden ervaren. Samen met de kinderen spelen wordt door ouders juist als iets leuks ervaren, maar het zijn vaker de vaders die hier de meeste tijd aan besteden.”

Ook zijn er meer vrouwen die de opvoeding van hun kind alleen doen. Zij hebben vaker last van slaapgebrek en hebben minder tijd voor zichzelf. Hierdoor ligt stress op de loer.

11 dingen die gelukkige moeders doen

Traditionele rolverdeling

Volgens Musick nemen moeders vaker de minder leuke taken op zich, omdat de maatschappij dat van hen verwacht.

“Als socioloog wenste ik dat de maatschappij niet zo’n druk legt op de traditionele rol van een moeder en op die van een vader.”

Hoewel vaders en moeders met elkaar kunnen samenwerken om zich te onttrekken aan een traditionele rolverdeling, is dat volgens Musick niet de oplossing.

“De oplossing is dat we collectief anders gaan denken over wat we verwachten van moeders en vaders.”

Bron: Healthday.com
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!