Waarom val je soms meters naar beneden in je slaap? (waarom we dus stuiptrekkingen hebben)

Waar komen die stuiptrekkingen in je slaap vandaan

Je ligt heerlijk diep te slapen, wanneer je opeens een of andere schok ervaart of het gevoel hebt dat je meters naar beneden valt. Je lichaam maakt een schokkende beweging, maar waarom gebeurt dit?

Deze stuiptrekkingen van je lichaam worden ook wel slaapstuipen of hypnagoge schokken genoemd. Deze kun je voelen als je in de hypnagoge fase zit, de overgangsfase tussen waken en slapen.

Wat is een stuiptrekking?

Stuiptrekkingen bestaan uit ongecontroleerde reflexen van je lichaam, waarbij spieren in armen of benen zich ongecontroleerd samentrekken. Je ervaart hierdoor een schokkende beweging en hebt hierbij soms het gevoel dat je ver naar beneden valt.

Waarom krijg je een stuiptrekking?

Er gaan verschillende theorieën de ronde over de specifieke oorzaak van stuiptrekkingen, maar vooralsnog wordt een fout in de hersenen als boosdoener gezien. Je hersenen zouden tegenstrijdige signalen aan je spieren afgeven. Je valt hierdoor zelf wel in slaap, maar de spieren in je lichaam zijn nog niet zover.

Lees ook: ‘Adem jezelf in slaap

Wat gebeurt er precies?

Wanneer je gaat slapen, zijn er twee hersengebieden in werking. Waar het reticulair activatiesysteem je lichaam eerst voorbereidt op de nacht, houdt de ventrolaterale preoptische nucleus je daarna in slaap. Deze overgang kan niet helemaal soepel gaan, waardoor er een soort strijd aan de gang is tussen deze twee hersengebieden. Dit maakt dat je tegenstrijdige signalen ontvangt vanuit de hersenen en een ongecontroleerde beweging maakt.

Vermoeidheid, stress, angst, een oncomfortabele houding en cafeïne zouden de kans op deze fout in de hersenen en dus op stuiptrekkingen vergroten.

Is het gevaarlijk als je last hebt van stuiptrekkingen?

‘Driekwart van de mensen zou er af en toe last van hebben, maar het is geen reden tot zorg,’ vertelt neurowetenschapper Ysbrand van der Werf aan de Volkskrant. Het is een goedaardig verschijnsel dat de slaap niet verstoort. Die stuiptrekkingen in je slaap zijn dus niet slecht voor je, maar grote kans dat je slaappartner niet buiten schot blijft wanneer je zo’n schok ervaart.

Bron: National Geographic & volkskrant.nl
Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Lees ook


Gezond Voeding
3 juni 2017

Lunchrecept: crunchy sandwich met gerookte kip


Stress
23 februari 2017

Ben jij een perfectionist? Doe de test!


Bewegen Gezond
2 augustus 2017

Pfff.. waarom traplopen zo zwaar is, zelfs met goede conditie


Advies Coach Stress
4 maart 2016

Druk? Leer van deze cursus tijdbesparen  (deel 1)


Brein Geluk Gezond
29 september 2016

7 kleine geluksboosters voor jou


Geven & ontvangen Gezond Goed nieuws Magazine
19 juni 2016

Dankbaarheid voor een fijne nachtrust

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!