Tips voor ouders met gamende kinderen

gamende kinderen

Kinderen en gamen. Tegenwoordig zien veel ouders hun kinderen gamen en maken ze zich zorgen omdat hun kind misschien wel een gameverslaving heeft. Maar hebben ze dat wel? En wat moet je doen met gamende kinderen?

Gameverslaafd?

Er zijn verschillende activiteiten waar je een mogelijke gameverslaving aan kunt herkennen. Zoals afspraken niet nakomen, veel bezig zijn met gamen, minder aanwezig zijn, niet willen stoppen met gamen, vermindering van contact in de echte wereld, dalende schoolcijfers of bijvoorbeeld boos reageren als hij/zij gestoord wordt tijdens een spel.

Tips van de redactie

  • Laat je kinderen spelen onder toezicht. Dus kijk zelf mee, ga er lekker naast zitten en doe een beetje met je kind mee. Laat je kind vertellen wat hij/zij aan het doen is.
  • Er is een reden waarom jij je zorgen maakt om je kind. Maar maak duidelijk waarom je je zorgen maakt. Is dat vanwege agressief gedrag, minder contact of dalende schoolcijfers? Bepaal dit voor jezelf en heb het hierover met je kind. Samen komen jullie misschien wel tot een oplossing/verbetering.
  • Afspraken maken is enorm belangrijk. Begin hier al heel vroeg mee, want hoe jonger geleerd hoe beter.
  • Als je kind aan het gamen is, wees dan niet meteen bezorgd. Wees wel alert hoe jouw kind gamed en of hij/zij signalen afgeeft waaraan jij kunt merken dat er een verslaving begint.
  • Kijk af en toe goed mee hoe jouw kind op games reageert. Beweegt hij/zij veel mee tijdens en na het spelen dan is je kind er misschien nog te jong voor. Natuurlijk kun je dan wel kijken of andere games beter gaan.
  • Let op je kind of hij/zij agressiever wordt na het gamen. Vraag ook eens naar het geweld in de game. Als je kind duidelijk zelf kan zeggen dat het nep is, dan is dat een goed teken.

Heb jij gamende kinderen? Dan hopen we dat je hier iets aan hebt gehad. Natuurlijk zijn er ook eigen manieren om hiermee om te gaan en als dat voor jou werkt, ga zo door!

Tekst: Online Opvoedhulp
Beeld: Shutterstock