Twee heerlijke recepten voor de chocolade addicts onder ons

chocolade addicts

Chocolade addicts opgelet! Want het is weer tijd voor een heerlijk recept. We hebben er zelfs twee. En als klapper op de vuurpijl; het zijn desserts. Wie houdt er nou niet van chocoladedesserts?

Witte chocolademousse

Voor 6 personen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 5 minuten
Koelen 3 uur

Ingrediënten

4 eidooiers
40 g poedersuiker
300 g witte chocolade, geraspt
60 g boter
50 cl vloeibare room, koud

Benodigdheden

Mixer

Aan de slag

1. Meng in een kom de eidooiers met de poedersuiker. Zet de kom op een behoorlijk warm ‘bain-marie’ en klop de massa op volle snelheid op met de mixer gedurende 5-6 minuten. Als het mengsel goed luchtig en dik is geworden, haal de kom dan van het ‘bain-marie’ en klop nog 2 tot 3 minuten door.

2. Laat de witte chocolade in een schaal op een lauw ‘bain-marie’ smelten. Roer regelmatig door met een houten lepel. Laat de boter in een klein pannetje smelten, zorg ervoor dat hij niet te heet wordt, en schenk deze al roerend bij de chocolade.

3. Klop de room in een schaal op tot deze goed stevig is. Voeg de opgeklopte eidooiers toe aan de chocolade en meng vervolgens de slagroom er doorheen. Laat het mengsel gedurende minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Tip

Maak coupes met verschillende laagjes van witte en pure chocolademousse.

chocolade addicts

Chocoladecrème met stukjes caramel

Voor 6 personen
Voorbereiding 20 minuten
Intrekken 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Koelen 4 uur

Ingrediënten voor de chocoladecrème

1 vanillestokje
100 g poedersuiker
20 cl koude volle melk
30 cl vloeibare room
5 eidooiers
170 g pure chocolade, minimaal 64% cacao

Voor de stukjes karamel

150 g kristalsuiker
2 snufjes zout

Benodigdheden

Fijne zeef
Thermometer

Aan de slag

1. Bereid de chocoladecrème. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met de punt van een mes de zaadjes eruit. Meng de vanillezaadjes met de suiker. Doe de melk, de room en het lege vanillestokje in een pan. Breng alles aan de kook, draai het gas uit en laat 30 minuten intrekken.

2. Meng in een schaal de eidooiers met de vanillesuiker en klop zo lang totdat het mengsel lichter wordt en in volume verdubbelt. Giet de getrokken melk door een fijne zeef over de met suiker opgeklopte eieren en giet daarna alles terug in een pan. Laat al roerend op laag vuur koken. De crème moet aan de spatel blijven hangen, als je met je vinger over de spatel gaat mag de crème het spoor niet bedekken (de crème is dan 83 graden Celsius)

3. Giet de crème meteen in een schaal. Voeg de in stukjes gehakte chocolade toe aan de crème en roer alles goed door zodat de stukjes chocolade smelten en de crème mooi homogeen wordt. Verdeel de crème over kleine schaaltjes en zet ze vervolgens gedurende minimaal 4 uur in de koelkast.

4. Bereid de karamelstukjes. Leg een vel bakpapier op een snijplank. Strooi de suiker in een pan of in een kleine koekenpan, laat het op middelhoog vuur aan de kook komen tot het verandert in een mooie goudbruine karamel. Giet hem snel uit op het bakpapier en strooi het zout erover, laat stollen. Hak de karamel in stukjes en stop het over de schaaltjes met crème.

Varianten

Je kunt de karamel vervangen door koffiegelei, verse frambozen of gewoon vanilleslagroom.


Choc Addickt - omslag.indd

Je vindt nog meer chocoladerecepten in het boek Choc addict – Uitgeverij Lannoo.