Vaak last van knakkende knieën? Dit is wat het betekent…

‘Kraak, kraak’, als je de trap op loopt of je squats doet… Herkenbaar? Vaak een reden om die trap zo snel mogelijk op te rennen of te stoppen met je workout. Want wat een naar geluid én gevoel, die knakkende knieën!

Maar gek genoeg maken maar weinig mensen zich hier zorgen over. Het hoort erbij… Nou, niet helemaal. Want dit geknak heeft een betekenis.

Voorteken van artritis

Traplopen, door je knieën zakken en dan geknak horen. Volgens onderzoekers van het Amerikaanse Baylor College of Medicine kán dit een voorteken van artritis – een vorm van gewrichtsontsteking – zijn, ai!

Pijn?

Vooral als je geen pijn hebt aan je knakkende knieën, zul je er niet zo snel aan denken om ermee naar de huisarts te gaan. Maar uit het onderzoek kwam juist naar voren dat van de groep proefpersonen met pijnloze knakkende knieën, 75 procent osteoartritis (gewrichtsslijtage) heeft.

Daarnaast bleken de proefpersonen die juist wel pijn aan hun krakende gewrichten hadden, twee keer zoveel kans te hebben om binnen een jaar pijnlijke artritis te ontwikkelen. Oftewel: een gewrichtsontsteking. Nog een tandje vervelender dan gewrichtsslijtage.

Hoe verklein je de kans op gewrichtsontsteking?

‘Verminder de druk op je knieën’, adviseert hoofdonderzoeker Grace Loo. ‘Bij mensen met overgewicht, kan afvallen daar bijvoorbeeld bij helpen. ‘Regelmatige beweging en alle spiergroepen voldoende trainen kan ook helpen. Squats en lunges mogen óók. Hierbij geldt wel: voer de oefeningen goed uit. En een goede warming-ups is altijd belangrijk voor het sporten, maar in deze situatie nóg belangrijker.’

Bron: Research Baylor College of Medicine

Deel artikel

Ook leuk


Bewegen
2 april 2017

10 redenen waarom yoga goed voor je is


Doen Gezond Koken Voeding
7 juni 2016

Koken met aanbiedingen: Thaise groene curry met tofu en frisse komkommersalade


Do It Yourself Doen Gezond Koken Liefde Opvoeding
28 augustus 2016

5x een gezonde lunchtrommel voor de kinderen


Bewegen
30 april 2017

Here comes the sun! Alles over de Zonnegroet


Gezond Voeding
10 juni 2017

Gezond ontbijtje: amarantpap


Brein
21 december 2016

Als december niet helemaal jouw maand is

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!