Van modeprinses naar bamboepaleis

De 34-jarige Elora Hardy had een succesvolle baan in de mode-industrie, maar besloot haar geluk aan de andere kant van de wereld te zoeken. In 2010 verhuisde ze van New York naar Bali om een bamboedorp te bouwen. 

Niemand had verwacht dat de modebewuste zakenvrouw jurken in zou ruilen voor bamboehuizen. Vijf jaar heeft ze kleding ontworpen voor Donna Karan. Maar haar roots liggen in Bali, waar haar vader John Hardy zes jaar geleden begon aan de bouw van een ‘groene school’, van bamboe. Toen Elora dit project zag, dacht ze: waarom is dit nog nooit eerder gedaan?

Ibuku

De bamboeplant is recyclebaar en tot op dat moment nog onbenut. Elora is met het ontwerp- en bouwteam Ibuku, wat staat voor ‘mijn moeder der aarde’ een green village-project gestart.  Met dit project hebben ze inmiddels vijftig bamboecomplexen uit de grond gestampt.

Bamboe

Bamboe heeft veel voordelen. Het is er in overvloed, het is duurzaam, licht, aardbevingsbestendig, gemakkelijk te vervoeren en zo sterk als staal. En het groeit snel, wel tot een meter per dag!

Van de 1.450 soorten bamboe die er bestaan, gebruikt Ibuku er slecht zeven. Het enige nadeel van bamboe is dat het slecht te beschermen is tegen insecten. Maar volgens Elora is er een insectenafstotend middel dat goed werkt.

Paleisje

Zowel het exterieur als het interieur van de bamboehuizen bestaat uit bamboe of ander duurzaam materiaal. De voornaamste doelgroep voor de huizen is dan ook milieubewuste mensen die graag een tweede huis op Bali willen kopen of huren. Maar ook toeristen kunnen een bamboepaleisje huren via Airbnb, voor 652 euro per nacht.

Bron: Ibuku
Elora verruilde haar baan in de top van de Amerikaanse mode-industrie voor een bouwproject op Bali. Inspirerende vrouw met een inspirerend verhaal!
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!