Van rookmoment naar beweegmoment

In de voorgaande artikelen zijn de voordelen van het stoppen met roken veelvoudig aan bod gekomen. Onder andere verbetert je conditie en neemt de kans op diverse gezondheidsrisico’s af. “Allemaal leuk en aardig, maar wat moet ik doen tijdens de momenten waarop ik normaal gesproken zou roken?” Een vraag die we regelmatig voorbij zien komen. Dit laat zien dat stoppen met roken niet alleen lastig is vanwege het verlangen naar nicotine, maar dat het rookmoment ook een rol speelt. Even een sigaret in je pauze, tijdens een feestje of op een moment dat je je verveelt. Je hebt voor jouw oude rookmomenten een nieuwe invulling nodig.

shutterstock_197017373

In dit artikel kun je lezen hoe jij kunt genieten van jouw rook-vrije-tijd.

Grijp jouw rookvrije levensstijl aan om meer te bewegen

Als je niet (meer) rookt heb je een beter uithoudingsvermogen. Je zal minder snel buiten adem zijn als je een stuk wandelt, fietst of de trap neemt. Ontdek deze kant van jezelf! Minder zitten en meer bewegen verlaagt niet alleen het risico op diverse gezondheidsproblemen, maar verhoogt ook je creativiteit en productiviteit. Vooral als je een kantoorbaan hebt, met de auto naar kantoor komt of het merendeel van de avond op de bank hangt, zijn die extra minuten beweging overdag ideaal ter compensatie.

Hoe maak je van jouw rookmoment een beweegmoment?

Met meer bewegen bedoelen we niet dat je elke dag hoeft te sporten. Het zit hem in de kleine beweegmomenten. Door wanneer je eigenlijk zou roken de tijd neemt om te bewegen, verbeter je jouw levensstijl én heb je afleiding van je drang naar een sigaret.

  • Maak van jouw oude rookpauze een wandelpauze. Tijdens je wandelpauze kun je iets te drinken halen, genieten van de buitenlucht of een praatje maken met een collega.
  • Kom je met het openbaar vervoer naar kantoor? Gun jezelf een frisse wandeling of fietstocht van de halte naar jouw werkplek. Krijg je trek in een sigaret? Bel een vriend of vriendin of geniet van de omgeving. Als je met de auto komt, kun je de auto verderop parkeren, zodat je jouw dag met een frisse wandeling kunt beginnen.
  • Let op je ademhaling. Voel je de hunkering naar een sigaret opkomen? Adem een paar keer 4 seconde diep in en uit, totdat het gevoel verdwenen is.

Onthoud dat het verlangen naar nicotine slechts 3 tot 5 minuten duurt. Elke keer wanneer jij dat moment doorstaat, ben je een stap dichterbij jouw doel: een gelukkige niet-roker zijn!Kom in beweging! Meld je aan voor Stoptober via www.stoptober.nl en download de app. Je kunt immers nu ook nog beginnen met stoppen…

Bron tekst: Simple Check – Sasja van Ravens

Deel artikel

Ook interessant

Brein Geluk Geluksmomenten Gezond Lifestyle
28 juni 2016

De mooiste zonsondergangen

Stress
7 november 2016

Energetisch genezen: oefening tegen stress

Body & Mind Brein Geluk Gezond
27 september 2016

Interessante weetjes over de optimist

Gezond Voeding
25 september 2017

Deze voedingsproducten zorgen voor een goed en gezond leven

Brein Gezond
22 september 2018

5 tips om je lichaam klaar te maken voor een rustige nacht

Bewegen Gezond
11 februari 2018

Hup, die (yoga)mat op!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!