Vegan hoofdgerecht met pompoen & bloemkool van Miljuschka

Onze culiqueen Miljuschka Witzenhausen verrast je met een feestelijk gerecht. Zonder vlees, maar mét… bloemkool! ‘Er wordt echt te veel vlees gegeten tijdens de feestdagen. Vandaar dat ik mijn favo vegan gerecht aan je geef, dat qua prachtige kleuren niet misstaat op een mooi gedekte eettafel.’ 

Ingrediënten

• 1 biologische pompoen van ongeveer 1 kg

• 2 middelgrote uien

• 4 teentjes knoflook

• een paar takjes tijm en rozemarijn, gerist

• 1 blaadje laurier

• 2 el zonnebloemolie

• citroensap

• 1 el sojaboter of ghee (geklaarde boter, niet vegan)

• 1 bloemkool

• 150 g hazelnoten zonder vel

• 1 el pittige fijne mosterd

• 50 ml appelciderazijn

• 150 ml zonnebloemolie

• 500 g postelein

• 1 tl gerookt zeezout

• 150 g granaatappelpitjes

Bereiding

Pompoen

1. Warm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.

2. Was de pompoen, snijd hem doormidden en haal de pitten eruit. Snijd hem vervolgens in stukken, laat de schil eraan zitten.

3. Snijd de uien en knoflook in stukken en meng met de stukken pompoen. Voeg tijm, rozemarijn, laurier, zout en peper toe en hussel alles met zonnebloemolie door elkaar.

4. Doe het geheel in een ingevette ovenschaal en bak ongeveer 40 minuten in de oven tot de pompoen zacht is. Schep de pompoen na 20 minuten om en dek de schaal dan af met aluminiumfolie. 5. Pureer de gare pompoen, samen met de uien en knoflook maar zonder de laurier, tot een smeuïge puree. Voeg indien nodig sojaboter of ghee en/of een scheutje amandelmelk toe. Maak naar smaak af met zout, peper en citroensap.

Bloemkool

1. Was de bloemkool en snijd de bladeren en het onderste deel van de stronk er af.

2. Snijd de bloemkool doormidden en vervolgens in plakken van ongeveer 2 cm. De roosjes die afbreken kun je ook gebruiken: snijd deze ook doormidden zodat ze een platte kant hebben.

3. Verhit een grillpan op het vuur en doe er olie of een klontje ghee in.

4. Bak de plakken bloemkool in de hete pan tot ze mooi geroosterd zijn aan beide kanten, en een beetje zacht zijn als je er in prikt.

5. Leg elke geroosterde plak op een bord dat je afdekt met aluminiumfolie of in een oven van ongeveer 75 graden zet. Zo blijft het warm tot je aan tafel gaat.

Garnering

1. Rooster de hazelnoten in een koekenpan goudbruin. Laat ze op een schone theedoek afkoelen.

2. Als de hazelnoten zijn afgekoeld, vouw je de theedoek dubbel, met de noten ertussen. Sla met een zwaar voorwerp, zoals een pan, voorzichtig op de noten tot ze gebroken, maar niet tot poeder geworden zijn.

3. Maak de vinaigrette door de mosterd en appelciderazijn met een snufje zout in een kom te mengen met een garde. Voeg de olie rustig toe, terwijl je blijft roeren. Blijf doorroeren tot alle olie is opgenomen en er een emulsie is ontstaan.

4. Was de postelein indien nodig en hussel in een ruime kom de vinaigrette erdoor.

Serveren

1. Maak met de warme pompoenpuree een cirkel op het bord.

2. Leg er een plak gegrilde bloemkool op, sprenkel er een beetje citroensap overheen en wat gerookt zeezout.

3. Pak een flinke pluk aangemaakte postelein en leg deze erbij.

4. Maak het gerecht af met de geroosterde hazelnoten en granaatappelpitjes.

Deel artikel

Ook interessant

Apps & Tech Brein Gezond lifestyle
11 juni 2016

Lekker zen: 3x mediteren via een app

Gezond Voeding
13 maart 2018

Gevulde courgette

Brein
9 januari 2017

5 tips om van je maandagdip af te komen

Gezond
9 april 2018

3 typen hormonen: de verschillen

Bewegen Gezond
24 juli 2017

Waarom veel zitten zo slecht voor je is…

Gezond Goed nieuws
9 april 2016

4 trucjes voor een nóg fijner weekend

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!