Voeding met Viv: eetdagboek van Jenny Smit

Om de week praat presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Jenny Smit, zus van Jan en Monique, finaliste Sterren dansen op het ijs en producer bij FTV Productions (van onder andere Beste Zangers, Oh Dennenboom en de Muziekfeesten).  

Ook is Jenny moeder van twee heel lieve jongetjes van 5 en 3 jaar. In haar schaarse vrije tijd is ze in de sportschool te vinden of met vrienden op een terras, in een restaurant of eetcafé. Haar grootste hobby is namelijk ETEN.

Jenny Smit-kleur

Altijd in de koelkast

‘Ik hou van een goed gevulde koelkast! Zodat ik nooit misgrijp. Maar wat ik standaard in huis heb is Griekse yoghurt, aardbeien (het liefste lambada’s), bosbessen, frambozen, veel eieren, melk en vleeswaren.’

Van huis uit …

‘…  ben ik gewend dat er altijd van alles in huis was. Mijn moeder houdt van koken. Maar dan ook echt dingen die veel werk zijn en veel tijd vergen zoals hachee, goulash, snert. Ik ga dan ook braaf langs met een schaaltje als één van deze dingen op het menu staat.’

Boodschappen

I love boodschappen doen. Ik heb nu een heel schattig mandje gekocht sinds de afschaffing van de plastic tasjes. En dan ga ik op vrijdag altijd trouw langs al mijn adresjes. Ik ben erg van vlees bij de slager, kaas van de kaasboer op de markt, en groenten en fruit bij de groenteboer. Wat groente en fruit betreft ben ik erg verwend door mijn schoonvader. Hij was groenteboer en weet dus altijd precies wat lekker is. En ik verwen mezelf op zaterdag altijd met bloemen. Hoort ook bij de boodschappen.’

Koken

‘Dat is mijn hobby. Ik kook elke dag met veel plezier. Ik denk eerst altijd wat voor vlees of vis ik wil eten, en dan pas bedenk ik de rest erbij. Ik zou een hele slechte vegetariër zijn.’

In de broodtrommel

‘Ik heb een hekel aan broodtrommels. Ik heb zelf ook helemaal geen broodtrommel. Toen ik studeerde ook niet. Ik hou van een lekkere salade of een kom yoghurt met fruit tussen de middag. Of een lekker vers broodje met beleg van de bakker. Tijdens mijn studie – ik wilde juf worden – kocht ik altijd een vers broodje of yoghurt in de kantine. Ik ben een verwende eter, al zeg ik het zelf. Gelukkig hebben ze bij FTV Productions, waar ik werk als producer, elke dag een heerlijke gedekte lunchtafel. En ik bestel zelf de boodschappen, dus dat zit wel goed.

De broodtrommel van mijn kinderen is altijd gevuld met vers fruit. Aardbeien, kiwi, frambozen of appel. Overblijven hoeven ze niet. Ze eten tussen de middag thuis of bij de oma’s.’

Eetpatroon

‘Mijn eetpatroon is gezond. Ik eet regelmatig en gevarieerd. En ik kook elke dag met verse producten. Ik kan ook echt genieten van eten. Ik praat ook heel graag over eten met andere mensen. Maar nog liever ga ik met vrienden uit eten.’

Diëten

‘Is helemaal niks voor mij. Achter het woord lekkerbek staat mijn naam! Ik ben toen ik 18 was wel 12 kilo afgevallen onder begeleiding van een diëtist. Ik at op dat moment te weinig, te onregelmatig en de verkeerde dingen. Ik ben haar nog dankbaar want het is er nooit allemaal meer aangekomen. Zelf geloof ik nu in alles met mate. Eigenlijk eet ik alles wat ik lekker vind, maar met mate. Ik drink weinig alcohol en eet gezond en regelmatig, en doordat ik veel sport kan ik gerust regelmatig een gebakje eten.’

Koolhydraten

‘Heb je gewoon nodig. Vooral als je 3 à 4 keer per week sport en soms heel lange draaidagen hebt. Hier geldt ook weer alles met mate. Maar een leven zonder koolhydraten is voor mij niet weggelegd. Een lekkere verse bruine boterham met kaas of een vers wit tijgerbroodje met hagelslag en roomboter zijn bij mij gewoon orde van de dag. Ik hoop niet dat ik nu als crimineel word aangezien als ik dit zeg …’

Ontbijt

‘Vind ik misschien wel het lekkerste moment van de dag. Vooral in hotels op vakantie. Thuis wissel ik af tussen bananenpannenkoeken, crackers met aardbeien en kaas, Griekse yoghurt met home-made granola en bosbessen, of een smoothie. Ik kijk altijd waar ik trek in heb. Dat weet ik meestal als ik opsta.’

Gewicht

‘Mijn gewicht is vrij constant. Meestal rond de 73 kilo. Als ik dit wel eens zeg tegen mensen geloven ze me meestal niet, maar het is echt zo. Maar sinds ik veel krachttraining doe, ben ik wel zwaarder geworden. Gek genoeg vind ik mijn lijf er nu slanker dan ooit uitzien.’

Sporten

‘Sporten doe ik vaak en met veel plezier. Ik doe ook van alles. Krachttraining, hardlopen, kickboksen en tennissen. Ik sport meestal 3 à 4 keer per week.’

Million dollar tip

‘Geniet van alles wat je in je mond stopt, want in je kist ben je zo op je oude gewicht.’

Niet lekker

‘Zuurkool en koriander. Verder lust ik ALLES. Ik zou weleens willen dat ik dingen niet lust.’

Gezonde snack

‘Meestal een appel of peer, gekookt ei, gerookte-kipstukjes.’

Guilty pleasure

‘Gebak! Ik zou wel elke dag een taartje lusten. Het liefst Bossche bollen. Ik zit ook niet vol van eentje.’

Deel artikel

Ook leuk


Body & Mind Brein Gezond
4 september 2016

Vind je innerlijke rust tijdens de eerste Inner Peace Conference


Bewegen
14 maart 2017

De 3 positieve effecten van yoga en bodybalance


Bewegen Gezond Goed nieuws
24 mei 2016

Nog een reden om te gaan sporten!


Advies Body & Mind Gezond Voeding
30 juli 2016

8x etenswaren om te mijden voordat je naar bed gaat


Doen Gezond Koken Voeding
20 mei 2016

Hip zomerdrankje: gemberbier (zonder alcohol!)


Gezond
23 november 2016

Brrrr: 6x de verrassende voordelen van koud weer