Voortaan minder stress voor operatie

stressbal bij operatie helpt

Niemand ondergaat voor zijn plezier een operatie, maar wat kun je nou doen om het iets aangenamer te maken? Voor en na een operatie zijn er familie en vrienden om je af te leiden, maar tijdens een operatie zou je in een stressbal kunnen knijpen of een DVD kunnen kijken. 

Enge geluiden in de operatiekamer

Een operatie waarbij de patient bij bewustzijn is, kan erg veel spanning opleveren. De omgeving en geluiden van de operatiekamer, het gevoel van de chirurg die bezig is en de vraag of de verdoving wel genoeg werkt; allemaal oorzaken voor angst en stress en volgens onderzoekers kan dat meer pijn opleveren na de operatie. Maar met een stressbal of een DVD’tje zou er minder stress zijn.

Simpelweg een beetje afleiding

Het klinkt een beetje gek, maar volgens een studie van de University of Surrey helpen deze simpele manieren van afleiding daadwerkelijk bij het verminderen van angst en pijn. Voor het onderzoek werden bijna 400 patienten op verschillende manieren afgeleid tijdens een spataderoperatie en daarbij werd hun gevoel van angst en pijn in de gaten gehouden.

Niet luisteren naar muziek

De manieren van afleiding die voor dit onderzoek zijn gebruikt: het knijpen in een stressbal, het kijken naar een DVD, praten met verpleegsters of luisteren naar muziek tijdens de operatie. Alleen het luisteren naar muziek leek weinig effect te hebben, volgens de onderzoekers komt dat doordat het minder inspanning van de hersenen vereist.

Bron: gezondheidsnet.nl
Deel artikel

Lees ook


Bewegen Vrijheid & balans
31 mei 2018

6 redenen waarom je vaker de fiets moet pakken


Brein Gezond Liefde Opvoeding Stress
27 januari 2018

Kinder- en jongerencoach José over positief denken: rode en groene gedachten


Voeding
13 december 2017

Recept voor healthy crispy Christmas cookies


Gezond Stress
17 juli 2017

Relaxed op vakantie? 3x zo doe je dat…


Voeding
3 april 2018

Chicken breast


Body & Mind Stress
11 maart 2015

5 effecten die worden veroorzaakt door stress

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!