Voortaan minder stress voor operatie

stressbal bij operatie helpt

Niemand ondergaat voor zijn plezier een operatie, maar wat kun je nou doen om het iets aangenamer te maken? Voor en na een operatie zijn er familie en vrienden om je af te leiden, maar tijdens een operatie zou je in een stressbal kunnen knijpen of een DVD kunnen kijken. 

Enge geluiden in de operatiekamer

Een operatie waarbij de patient bij bewustzijn is, kan erg veel spanning opleveren. De omgeving en geluiden van de operatiekamer, het gevoel van de chirurg die bezig is en de vraag of de verdoving wel genoeg werkt; allemaal oorzaken voor angst en stress en volgens onderzoekers kan dat meer pijn opleveren na de operatie. Maar met een stressbal of een DVD’tje zou er minder stress zijn.

Simpelweg een beetje afleiding

Het klinkt een beetje gek, maar volgens een studie van de University of Surrey helpen deze simpele manieren van afleiding daadwerkelijk bij het verminderen van angst en pijn. Voor het onderzoek werden bijna 400 patienten op verschillende manieren afgeleid tijdens een spataderoperatie en daarbij werd hun gevoel van angst en pijn in de gaten gehouden.

Niet luisteren naar muziek

De manieren van afleiding die voor dit onderzoek zijn gebruikt: het knijpen in een stressbal, het kijken naar een DVD, praten met verpleegsters of luisteren naar muziek tijdens de operatie. Alleen het luisteren naar muziek leek weinig effect te hebben, volgens de onderzoekers komt dat doordat het minder inspanning van de hersenen vereist.

Bron: gezondheidsnet.nl
Deel artikel

Lees ook


Gezond
11 maart 2017

Opgeblazen gevoel? Doe deze yoga-oefeningen!


Advies Bewegen Body & Mind Gezond
13 april 2016

Dit is wat een avondje sporten met je doet!


Body & Mind Gezond Magazine Video gezond Video magazine
30 oktober 2016

VIDEO: deze BN'ers doen een boekje open over hun gezondheid


Advies Body & Mind Brein Doen Gezond Uitgaan
18 juni 2016

Vakantie: even helemaal niks (dus ook geen werk)!


Advies Body & Mind Gezond
16 april 2016

Minder douchen is beter voor je


Voeding
17 januari 2017

Twee heerlijke recepten voor de chocolade addicts onder ons

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!