Vraag & antwoord Laura Pels: Kan ik blijven sporten tijdens mijn zwangerschap?

Elke maand beantwoordt Laura Pels, healthcoach én fitnessprofessional, jouw vragen over beweging en gezondheid. Heb je een blessure, wil je weten hoe je snel je conditie kunt verbeteren of heb je vragen over het trainen van je benen, billen of buik? Stuur een mail! Deze keer beantwoordt Laura de volgende vraag:

Kan ik blijven sporten tijdens mijn zwangerschap?
Groetjes Serena 

Goed nieuws, Serena: sporten tijdens je zwangerschap is gewoon mogelijk! Sterker nog: het kan heel gunstig zijn voor jou en je baby. Er zijn wel een aantal richtlijnen die ik je aanraad op te volgen, om veilig te trainen. Volg ook altijd het advies op van je arts: dat gaat boven alles. Naast het advies van je arts is het heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren.

Wat is je doelstelling?

Het onderhouden van je conditie/fitheid tijdens je zwangerschap is een prima doel! Trainen op een hele hoge intensiteit of trainen voor je eerste marathon is echter niet aan te raden. Stel je verloskundige altijd op de hoogte van je sportactiviteiten, drink voldoende water tijdens je workouts en stop direct als je je duizelig voelt.

Richtlijnen als je zwanger bent

Houd verder rekening met het volgende tijdens je workouts:

  • Na het eerste trimester kun je oefeningen die je in platte rugligging uitvoert beter vermijden, omdat deze positie de bloedstroom van en naar het hart kan belemmeren.
  • Vermijd trainingen die schade kunnen brengen aan je buikgebied, zoals bijvoorbeeld kickboksen.
  • Sporten in een te hete omgeving is af te raden, zeker als je dit niet gewend bent. Draag losse kleding die gemakkelijk zit en draag verschillende lagen, zodat je iets uit kunt doen als je het te warm krijgt.
  • Wees voorzichtig met workouts waarbij je je balans makkelijk verliest of waarbij het risico op vallen groot is.
  • Verlaag de intensiteit van je trainingen, daar waar jij en je arts denken dat dit belangrijk is.
  • Waarschijnlijk zal de ‘range of motion’ (je bewegingsbereik) bij diverse oefeningen kleiner worden tijdens je zwangerschap. Twisten en springen zal ook minder comfortabel worden. Doe het rustig aan en luister goed naar wat je lichaam je aangeeft.

Stel ook je vraag aan Laura!

Wil je weten of je met een bepaalde blessure kunt doortrainen? Wil je bepaalde lichaamsdelen in shape krijgen of juist aan je conditie werken, maar je weet niet hoe? Of heb je een andere prangende vraag op het gebied van gezond bewegen? Mail je vraag naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. Laura Pels en wie weet wordt binnenkort jouw vraag door haar beantwoord.

Foto’s: Les Mills International

 

Deel artikel

Lees ook


Brein Gezond
18 mei 2017

Waar wonen de gelukkigste Nederlanders?


Gezond Voeding
13 juni 2017

Waarom haring supergezond voor je is


Advies Body & Mind Gezond Voeding
28 juli 2016

Lukt het jou om 2 liter water per dag te drinken?


Gezond Magazine Voeding
6 september 2017

Miljuschka’s recept voor sweet & spicy noedelsoep + win!


Gezond Stress
2 maart 2017

Dé redenen waarom een massage zo gezond is


Advies Bewegen Gezond
11 september 2016

Floatfit: de nieuwste manier om fit te worden

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!