Echt waar: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen Het is vrijdag 17 maart de internationale dag van de slaap, dus: blijf gerust wat langer liggen. Vooral vrouwen kunnen beter elk gestolen minuutje meepakken, want zij hebben meer slaap nodig dan mannen.

Wie vindt het niet lekker om net even langer in bed te blijven liggen? Maar uren langer is echt niet nodig voor een uitgeslapen gevoel. Toch is er uit recent onderzoek naar voren gekomen dat er tussen mannen en vrouwen een verschil zit in behoefte aan slaap: vrouwen hebben namelijk gemiddeld 20 minuten meer slaap nodig dan mannen.

Gevolgen van een slaaptekort

Als een vrouw niet goed genoeg slaapt, kunnen er nare gezondheidsklachten naar voren komen, zoals depressiviteit en andere psychische klachten. Maar ook op lichamelijk gebied kunnen er grote ongemakken ontstaan zoals een hogere kans op hartklachten en een beroerte.

Lees ook: ‘Adem jezelf in slaap

Hoe het komt

Vrouwen hebben meer slaap nodig omdat ze meer multitasken dan mannen. Doordat vrouwen gedurende de dag meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment uitvoeren, heeft het brein tijdens de slaap meer tijd nodig om te herstellen. Hoe meer delen je van je hersenen gebruikt, hoe langer je slaap nodig hebt. En laten vrouwen nou net meer delen van de hersenen gebruiken dan mannen!

Vrouwen doen meestal het huishouden, de opvoeding van de kinderen, en zorgen altijd dat iedereen gelukkig is. Vaak hebben ze er ook nog een (fulltime) baan naast. Geen wonder dat vrouwen meer slaap nodig hebben.

Oplossing

Het is niet mogelijk om slaap in te halen. Als je lange tijd slecht slaapt, sterven er zenuwcellen in de hersenen af. Deze schade is niet meer terug te draaien. Voorkomen is beter dan genezen…

Dus mannen: laat je vrouw lekker een half uurtje langer liggen in het weekend, ze heeft het verdiend!

Wil jij nóg lekkerder slapen? Neem dan nu een jaarabonnement op WENDY en krijg daarbij dekbedovertrek cadeau.

Tekst: Curious Mind Magazine , DailyMail.com, Mens en Gezondheid 
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Ook leuk


Doen Koken Voeding
12 november 2016

Recept: magische red velvet cake


Achter de schermen Gezond Voeding Wendy
26 juni 2016

Aardbeien-mocktail


Stress
11 januari 2017

Balans tussen werk en privé: hoe doe je dat?


Bewegen
5 maart 2017

Yoga bij nek- en schouderpijn (deel 1)


Bewegen Brein Gezond Goed nieuws
2 mei 2016

Last van astma? Ook dan is yoga goed!


Brein Geluk Gezond
29 september 2016

7 kleine geluksboosters voor jou