Waarom geven en delen je een gelukkiger persoon maakt

Tijdens de kerstdagen geven Nederlanders massaal aan de mensen om wie zij geven, maar hoe vaak geef jij zomaar iets weg? Want geven en delen maakt niet alleen een ander gelukkig, het maakt ook jezelf een gelukkiger persoon! 

Geven maakt gelukkiger dan ontvangen

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich gelukkig voelen als ze geld uitgeven aan hun omgeving. Het opmerkelijke van dit onderzoek is dat mensen zich gelukkiger voelen als ze iemand anders wat geven, dan als ze zichzelf iets cadeau doen. Ook zou de dankbaarheid van anderen stressverlagend werken en heeft de persoon die geeft en deelt een positiever gevoel over zijn leven.

De kleine dingen

Niet alleen geld weggeven geeft ons een goed gevoel, ook het geven van kleine dingen maakt gelukkig: een spontaan cadeautje aan iemand, een kaartje als iemand ziek is of misschien wel je buurvrouw helpen met de boodschappen. Ook hoeft het geen geld te kosten om een ander en jezelf gelukkig maken, mensen hebben soms gewoon even een luisterend oor of een troostende arm om de schouder nodig.

Delen

Delen kan ook op verschillende manieren. Een goed voorbeeld van gelukkiger worden door  delen is een compliment geven aan bijvoorbeeld een vriendin die erg haar best heeft gedaan op haar outfit. De positieve reactie en dankbaarheid komt dan weer naar voren en weer krijg jij daardoor een positiever gevoel over jezelf en je leven.

Vertrouwensband

Als je iets met iemand deelt, een cadeautje, geheim of compliment, zorgt het ervoor dat jullie een groter vertrouwen in elkaar opbouwen. Deze vertrouwensband geeft je een gelukkig gevoel. Verder is dit effect ook op grotere schaal aangetoond in een onderzoek naar de gelukkigste landen in de Europese Unie. Niet de rijkste landen werden bestempeld als het gelukkigst, maar de landen waar er het meest sprake was van vertrouwen en sociale interactie tussen de inwoners!

Geven en delen maakt je dus een gelukkiger persoon, het maakt niet uit hoe je het doet, als je maar voor dankbaarheid en vertrouwen zorgt!

 

Deel artikel

Lees ook


Gezond Goed nieuws
22 mei 2016

Ben je ook productiever tijdens een kortere werkweek?


Doen Gezond Koken Voeding
28 juni 2016

Koken met aanbiedingen: Pigs in a blanket met power-smoothies


Stress
30 oktober 2017

Zo houd je de regie in je hoofd


Gezond Goed nieuws Voeding
4 juni 2016

Yes! Een drankje maakt gelukkig


Brein Gezond
13 juli 2017

7x vroeg opstaan is super gezond


Bewegen
20 maart 2017

Mark Tuitert: ‘Zo kom je van je spierpijn af’

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!