Waarom je brein stilte fijn vindt + 3 tips

Wij staan altijd ‘aan’. Wat wil je met altijd maar al die geluiden om ons heen. De hele dag door zijn we alert op prikkels die we ontvangen. Pas als we naar bed gaan om te slapen geven we ons brein rust. En toch ook weer niet helemaal, want hoe vaak verstoren we onze nachtrust niet door snel nog even onze telefoon te checken? Toch kunnen we dit beter laten en onszelf en ons brein rust gunnen. Stilte is dus goed, maar hoe zoek je de stilte op? Wij geven je 3 tips!

Ontspan

Wat doe jij als je wilt ontspannen? Veel mensen zetten graag rustige muziek op. Maar wist je dat je brein juist stilte nodig heeft om te kunnen ontspannen? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat stilte heel goed voor ons is. Maar hoe zoek je de stilte op?

3 tips om de stilte op te zoeken

1. Zoek de stilte in jezelf
Door je tijdelijk af te sluiten voor ‘lawaai’ om je heen kun je de stilte in jezelf vinden. Stilte zorgt voor minder mentale stress waardoor je dichter bij jezelf komt te staan. Dit kun je bijv. doen door te focussen op je ademhaling.  Deze oefening kun je overal uitvoeren: achter je bureau, in de auto, thuis op de bank, in de trein, onder de douche en ga zo maar door.

Sluit je ogen. Adem diep in door de neus en uit door de mond. Zorg dat je onderbuik bij inademing omhoog komt, niet je borstkas. Na een paar keer diep ademhalen kun je rustiger ademhalen. Focus je op de lucht die naar binnenstroomt door de neus. Laat deze lucht even in je longen, en voel hem dan weer zachtjes naar buiten stromen door je mond.

Deze oefening maakt je al direct rustiger. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld zenuwachtig bent. Hou het zo lang vol als je wilt.

2. Stiltewandeling
Geef jezelf een mini-break door mee te doen met een stiltewandeling. Zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten organiseren vaak stiltewandelingen. Een mooie stiltewandeling is die langs de IJssel, waarbij je samen met een zenleraar op zoek gaat naar de stilte van de natuur. Ook in Nationaal Park Weerribben-Wieden heb je prachtige, georganiseerde stiltewandelingen.

3. Bos- of strandwandeling
Wil je je hoofd even helemaal leegmaken? Ga dan naar het bos of strand en wandel net zo lang totdat je al je gedachten hebt losgelaten. Je zult merken dat je weer helemaal opgeladen bent!

🍀 Wil je weten hoe je kunt ontspannen? Lees dan het artikel: Relaxen maar! Ontspannen doe je zo.

Nieuwe hersencellen

Dat de stilte opzoeken goed voor je is, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd met muizen naar het effect van verschillende geluidstypen en stilte op muizen. Hieruit is gebleken dat de muizen die twee uur lang in stilte verkeerden nieuwe hersencellen aanmaakten in de hippocampus. Dit is het gebied in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor ons geheugen, onze emoties en ons lerend vermogen. Als je niet afgeleid wordt door geluid of andere prikkels geef je je onderbewustzijn de kans om gebeurtenissen te verwerken. De stilte geeft je de ruimte om over gecompliceerde zaken na te denken op een visuele manier. Dit zorgt ervoor dat je het een plek kunt geven.

🍀 Lees ook: Mediteren kun je leren: in 4 stappen

Verminderen van stress

Zelfs wanneer je slaapt reageert je lichaam op geluid. Geluidsgolven komen aan in je hersenen als elektrische signalen en het lichaam reageert hierop. Geluid zorgt voor de verhoging van het gehalte van stresshormonen. Bevind je jezelf in een streek waar vaak geluid is, dan is er ook stress in je lichaam. Een in 2002 uitgevoerd onderzoek in Psychological Science toonde het gevolg aan van het verplaatsen van het vliegveld in München op de gezondheid en de mate waarin kinderen kennis opdoen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de kinderen de geluiden hadden geleerd uit te schakelen. Daarentegen waren ze ook minder alert op de geluiden die juist belangrijk waren.

Het is nog niet te laat. Je brein is in staat om zichzelf te herstellen van te veel geluid. Dit kan heel simpel door de stilte op te zoeken. Je brein zal je dankbaar zijn!

 

 

 

Deel artikel

Ook interessant

Bewegen Body & Mind Gezond Video gezond
10 augustus 2016

Beginnen met yoga was nog nooit zo makkelijk

Gezond Lifestyle Voeding
6 november 2018

Recept van huisarts Tamara: vegetarische groentenlasagne voor het hele gezin!

Bewegen Brein Gezond Goed nieuws
27 juni 2016

Ultiem ontspannen

Advies Body & Mind Gezond
4 september 2016

Zo geniet jij optimaal van je zondagavond

Gezond Koken Voeding
15 november 2016

Koken met aanbiedingen: veggieburger met geitenkaas

Voeding
26 maart 2018

Dit is waarom bladgroente goed is tegen stress

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!