Waarom kunnen we niet meer stoppen met hollen?

waarom kunnen we niet meer stoppen met hollen

Uit het feit dat 70 procent van ons nationale ziekteverzuim stress gerelateerd is, blijkt dat we ongezonde stress slecht (h)erkennen. En dus te laat ingrijpen. Het is lastig om in te grijpen en gas terug te nemen. We hebben meestal grote moeite om te stoppen met hollen. Het zal je niet verbazen dat ook daar weer verklaringen voor zijn.

1. Stress is fijn

Stress wordt door de meeste mensen in het beginsel als zeer prettig ervaren. Het mobiliseert energie en kracht. Je krijgt er in de eerste plaats een heerlijk energiek ik-kan-de-hele-wereld-aan-gevoel van. Je stijgt boven jezelf uit en kunt dag in dag uit topprestaties leveren. Het maakt dat je sneller kunt werken, schakelen en tempo maken. Je leert er de betere versie van jezelf door kennen. Jij 2.0! Natuurlijk is het lastig om dat op te geven.

2. Zelfoverschatting

De meesten van ons zien ziek worden als iets onvoorstelbaars. Een mens kan immers veel hebben: schouders eronder en door! We denken allemaal dat het ons niet overkomt. We zijn overtuigd van onze eigen onaantastbaarheid. Dus nemen we signalen van overbelasting onvoldoende serieus en denken we dat het vanzelf weer goed komt. Daardoor is het razend moeilijk om in te schatten waar gezonde stress overgaat van bagage in ballast.

Lees ook: ‘Wat zijn de symptomen van stress

3. Dit is maar voor even

Als we de stresssignalen wel herkennen zijn we geneigd te denken dat het tijdelijk is. Het gevaarlijke van die situatie is vanzelfsprekend dat je heel lang blijft denken dat het maar voor even is. Het wordt een levenshouding om nét iets te veel op je bord te nemen.

4. Struisvogelstrategie

De eerste strategie bij alles wat ons niet aanstaat, is het ontkennen van zaken die ons belemmeren. Het kan niet. Het mag niet. Het bestaat niet. Het is er niet. Het is niet waaaaaar!

De struisvogelstrategie. Ook ongezonde stress proberen we te ontkennen. Want als we het negeren, dan kunnen we tenminste door! Wat je niet onder ogen ziet, bestaat niet en problemen die er niet zijn, hoef je niet op te lossen.

Maar er zijn meer verklaringen voor het niet meer kunnen stoppen met hollen. Wil je weten welke dat zijn, meld je dan aan voor onze online workshop Minder Stress. In het boek Hollend voor je stress uit van stressdeskundige Suzan Vuijsten lees je er dan meer over.

Auteur: Suzan Kuijsten
Deel artikel

Lees ook


Brein
13 februari 2017

Waarom oordelen we toch zo snel?


Gezond Goed nieuws
11 april 2016

Goed nieuws voor nachtbrakers


Brein
9 januari 2017

5 tips om van je maandagdip af te komen


Advies Body & Mind Gezond lifestyle Voeding
6 november 2016

5 tips om weer gezond te eten na een 'ongezond' weekend


Beauty Gezond
6 augustus 2016

Dit is waarom je nú kokosolie in huis moet halen


Gezond Goed nieuws Voeding
16 juli 2016

Groente en fruit maken gelukkig

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!