Waarom oordelen we toch zo snel?

Waarom oordelen we toch zo snelWe ontmoeten iemand voor het eerst en meteen gaan er allemaal gedachtes door ons hoofd. Vanaf het eerste moment oordelen we. Waarom doen we dit en hoe komen we er vanaf?

We zien iemand lachen en denken direct dat deze persoon aardig is. We zien iemand boos of ongeïnteresseerd kijken en we denken dat we met een kil persoon te maken hebben. We hebben ons oordeel over anderen al snel klaar, zonder ook maar iets van die persoon te weten. Maar onze gedachtestroom staat ook nooit stil, waardoor het bijna onmogelijk is om niet te oordelen.

Jouw gedrag heeft invloed op het gedrag van een ander

De oordelen die we hebben blijven niet alleen in ons eigen hoofd. Ze werken als self-fulfilling prophecies. Denken we dat iemand onaardig is, dan gaan we ook onaardig doen tegen die persoon. Waardoor diegene ook weer onaardig doet tegen jou… En voilà: vooroordeel bevestigd. Terwijl het puur een reactie is op ons eigen gedrag.

Gul Gunaydin, onderzoekster aan de Bilkent Universiteit in Ankara, laat in een van haar onderzoeken zien hoe het werkt. Ze liet proefpersonen een foto zien van iemand die ze niet kenden. Een maand later liet ze hen met deze persoon een een face-to-face gesprek aangaan. En wat bleek? Het oordeel dat de proefpersonen hadden op grond van de foto, voorspelde de loop van het gesprek. En dit voorspelde vervolgens het gedrag van de ander.

Wil je meer tips om een positieve sfeer te creëren, lees ook: ‘Echt mooie gesprekken tijdens de feestdagen’

Kunnen we stoppen met oordelen?

Het is niet zo makkelijk om te stoppen met oordelen. Onze hersenen pakken namelijk allerlei signalen op en vaak oordelen we onbewust. Maar we kunnen wel proberen om opener te zijn. Denk niet in stereotypes en bedenk dat elk mens uniek is. En als je oordeelt, probeer dan positief te oordelen. Hierdoor geef je positieve energie aan het gesprek, waardoor iedereen meer op zijn gemak is. En daar wordt iedereen blijer van.

Bronnen: Psychologie Magazine, ‘Impressions Based on a Portrait Predict, 1-Month Later, Impressions Following a Live Interaction’ door G. Gunaydin, E. Selcuk en V. Zayaswen
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Lees ook


Body & Mind Brein Gezond
16 oktober 2016

7 snelle tips om direct gelukkiger te worden


Gezond Goed nieuws Voeding
25 juni 2016

Hooikoorts? Na dit drankje niet meer!


Gezond
9 april 2017

Kan het kwaad als we onze nies onderdrukken?


Brein Gezond Voeding
29 november 2016

7x effectieve tips om van je honger af te komen


Voeding
17 januari 2017

Twee heerlijke recepten voor de chocolade addicts onder ons


Body & Mind Brein Doen Geluk Gezond Stress Voeding
17 februari 2018

Dit moet je echt weten…

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!