Waarom willen we zo graag applaus van anderen?

Het korte antwoord: Omdat we dan het gevoel hebben dat we er toe doen, dat we belangrijk zijn en bijzonder. En dat is een magisch gevoel, zegt onze stressdeskundige Suzan Kuijsten.

Als we ons de moeite waard voelen dan hollen de feel good-hormonen door ons lijf en daar willen we graag meer van. Dus doen we heel hard ons best om dat applaus te oogsten. Dat betekent anticiperen, in bochten wringen en altijd op de toppen van je kunnen presteren. De leukste en de beste zijn, want je moet jezelf promoten. De super jij zijn. Alles is er op gericht om indruk te maken met wat je kunt.

Applaus symbool voor een goed gevoel?

Applaus staat echter niet alleen symbool voor een goed gevoel maar vaak nog meer voor het voorkomen van een onprettig gevoel. Goedkeuring en complimenten zijn namelijk het tegenovergestelde van afwijzing en afkeuring.

Wie weinig vertrouwen in zichzelf heeft ziet zijn eigen prachtige eigenschappen en kwaliteiten vaak niet goed meer. Het verlangen is dan groot dat anderen dat knagende gevoel van onzekerheid wegnemen. Applaus, complimenten, goedkeuring en waardering werken als een bypass naar een goed gevoel over onszelf. Fouten zijn dan uit den boze.

Meer van Suzan: Dol zijn op je werk geen garantie voor uitblijven burn out

Bang voor negatieve reacties

Maar al dat applaus vraagt een enorme inspanning van de firma stress. Wie namelijk bang is voor een negatief oordeel van anderen, is voortdurend in de weer om van alles een succes te maken. Alles moet goed gaan en liefst nog beter dan dat.

Veel van onze eigenwaarde hangen we dus op aan het oordeel van anderen. Dat lijkt echter meer over ander-vertrouwen dan over zelfvertrouwen te gaan.

Geen controle? Stress!

Zonde want dat maakt je heel afhankelijk van het oordeel van anderen. En als iets ons een onzeker gevoel geeft, en de stresshormonen loslaat, dan zijn het uitgerekend die zaken waar we niet direct controle over hebben.

Tips voor een onsje minder stress:

  • Het is jouw taak om jezelf geweldig te vinden en niet die van anderen.
  • Word je eigen hofleverancier van complimenten en waardering. Ook of misschien zelfs juist als dingen helemaal verkeerd lopen of mislukken.
  • Zie fouten als een enorme kans om te groeien. Vier ze!
  • Wees niet steeds die superversie. Daar is niks aan. Je bent het leukst als je jezelf bent! Authentiek met alle leuke en minder bejubelde kanten.

Online workshop Minder Stress

Heb je gevoel dat jij bepaalde gedachten niet los kunt laten? En wil je leren om het wat meer los te kunnen laten? Meld je aan voor de online workshop Minder Stress die WENDY in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten heeft ontwikkeld.

Tijdens de workshop krijg je online 12 concrete opdrachten en tips die je gedurende 4 weken in de praktijk gaat uitvoeren.

> Meld je hier aan

Suzan Kuijsten is coach, veelgevraagd spreekster, geeft trainingen, lezingen en is auteur van het boek Hollend voor je stress uit. Ze is regelmatig te horen op o.a. BNR en werkt met HR professionals van multinationals om stress op de werkvloer te verlagen. Drie keer per maand deelt ze haar kennis in een blog op wendyonline.nl.

Deel artikel

Lees ook


Doen Gezond Koken Voeding
7 april 2016

Hapje zeewier? Lekker! (en gezond!)


Gezond Goed nieuws Voeding
16 juli 2016

Groente en fruit maken gelukkig


Bewegen Stress
27 februari 2017

Mark Tuitert: ‘Sporten geeft energie en vermindert stress’


Advies Brein Do It Yourself Gezond
16 mei 2016

Experimentje: ben je introvert of extravert?


Gezond Voeding
3 juni 2017

Lunchrecept: crunchy sandwich met gerookte kip


Stress
19 mei 2016

Een kwispelende hond is goed tegen de stress!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!