'Wat anderen van jou denken, is niet jouw zaak'

QUOTEjouwzaak

Lisette Wevers is bezielingscoach en gaat voor Wendy Online elke maand in op een prikkelende quote over het leven. Deze maand: ‘Wat anderen van jou denken is niet jouw zaak.’ Veel mensen, vooral vrouwen, maken zich druk over wat anderen van hen vinden. Maar hoe belangrijk is dit nu eigenlijk? Is deze quote waar, of niet waar?

Waar

We zijn vaak bezig met de vraag wat een ander van ons vindt; wat hij vindt van wat je gisteravond zei toen je had gedronken, van je werk, van je uiterlijk, van jou als ouder, et cetera. Maar die ander is helemaal niet zo met jou bezig! Die heeft vaak genoeg aan zichzelf en zijn eigen leven. En als hij al over jou nadenkt, of een oordeel heeft, dan zegt hetgeen hij denkt vooral veel over hemzelf.

Hoe een ander jou ziet, heeft te maken met zijn eigen ideeën over hoe mensen horen te zijn en zich horen te gedragen. Dat is geen waarheid, maar een denkbeeld. Daarnaast bepaalt iemands eigen karakter ook hoe hij jou ziet. Iemand die onzeker is, kan een extravert persoon overheersend vinden, omdat hij zelf niet het woord durft te nemen en zo niet gehoord wordt. In feite projecteert hij dan iets waar hij last van heeft op jou.

Niet waar

Toch is het wel interessant om te horen hoe je overkomt en hoe een ander over jou denkt. We hebben allemaal blinde vlekken en hoe beter we die kennen, hoe vrijer we worden. Je kunt je dan steeds meer gaan gedragen op een manier die fijn is voor jezelf én je omgeving. Zo vertelde een vriendin mij eens dat ze mij erg perfectionistisch vindt. Ik leg de lat hoog bij veel dingen. Dat deed wat met haar: ze dacht dat ik ook zo naar anderen kijk en dat maakte haar een beetje onzeker. Terwijl ik juist graag met relaxte mensen omga. Dat helpt mij om de touwtjes te laten vieren. Het was goed om hierover te praten, we kenden elkaar daarna nog beter en ik voelde een sterkere band.

Als je feedback of kritiek krijgt, probeer er dan open voor te staan en door te vragen. Je leert er altijd wat van, over de ander en over jezelf. Kijk kritisch naar wat de feedback te maken heeft met de ander, en wat misschien iets over jou zegt en waar je iets mee zou kunnen doen. Zeker als je vaker hetzelfde hoort, kan dit een teken zijn dat je iets anders kunt doen. Misschien kun je bijvoorbeeld, als je extravert bent, erop letten dat een ander ook ‘spreektijd’ krijgt.

Gastblogger Lisette Wevers is bezielingscoach en hoofdredacteur van Hart & Ziel, de site over geluk vinden in jezelf. Haar eerdere columns voor Wendy Online lees je hier.

Gastblogger Lisette Wevers gaat deze maand voor Wendy Online in op de quote: ‘Wat anderen van jou denken, is niet jouw zaak.’ Hoe denken jullie daar zelf over?
Deel artikel

Lees ook


Bewegen Gezond
25 januari 2018

De eerste winnares van Wendy’s elftal is bekend


Bewegen Vrijheid & balans
31 mei 2018

6 redenen waarom je vaker de fiets moet pakken


Gezond Voeding
25 september 2017

Deze voedingsproducten zorgen voor een goed en gezond leven


Brein Gezond lifestyle
13 augustus 2016

Staar naar deze foto's en kom tot rust


Gezond
17 oktober 2017

Stoppen met roken: dit levert het op


Body & Mind Gezond lifestyle
1 oktober 2016

Tips voor het stoppen met roken: wat is de manier?

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!