Moedig samen met Wendy en Herman onze Olympische heldinnen aan

Vlak voordat ze the Road to Rio ingingen, ontving onze favoriete topkok Herman den Blijker de handbaldames in zijn restaurant Las Palmas. In zijn eigen Rotterdam gaf de chef de Olympische heldinnen de lunch van hun leven en Wendy zelf schoof ook aan om de dames veel geluk te wensen en met Estavana, Tess, Nycke en al die anderen te praten over hun bijzondere leven. Wij vroegen Herman wat hij van de handbaldames, die voor goud gaan in Rio, dacht…Schermafbeelding 2016-08-03 om 15.38.43

Herman: ‘Ik vind het machtig als mensen zich zo kunnen verliezen in hun sport. Als ze zo’n focus hebben op één enkel ding. Intrigerend. Die meiden hebben dat, zetten alles opzij voor dat ene. Waarom zou je je ook beperken in je focus als je zo’n droom hebt, zo graag wilt presteren en wilt winnen, dat doel wilt halen? Je moet er blind voor gaan.’

‘Snotapen zijn het nog, de meesten zijn rond de 24. Net voor de tweede keer verkering. Maar het zijn ineens wel Olympische dames. Ik zag ze voor de reportage in het blad van Wendy voor me als een soort Nachtwacht. Een beeld: ragfijn, helder, schoon, netjes, licht maar wel: véél. Als je je meisje een bosje bloemen geeft, moet ze er niet mee door een deur kunnen. Als ik ergens binnenkom, wil ik dat alles veel, vol en gezellig is. Voor deze meiden is het niet snel genoeg. Dus een beetje oranje? Nee, véél oranje.’

Zie je overeenkomsten tussen jouw topsportbestaan en dat van hen?
‘In mijn team ben ik niks waard. Ik hoop dat ik motiverend werk, ik hoop dat ze het zo voelen, maar ik kan het team niet redden, ik kan hoogstens mijn mensen belangrijk maken en hen ervan overtuigen dat ze het ook voor zichzelf doen. Ik kan er wel van alles doorheen drukken met mijn grote bek, maar ik ben ondergeschikt aan hen. Ik twijfel elke dag of ik het allemaal wel goed doe. Want ik kan iedereen wel de schuld geven met het idee dat ik het wel voor elkaar heb, maar als iemand in mijn zaak niet functioneert, heb ik dus de verkeerde beslissing genomen om hem of haar aan te nemen. Dus elke dag moet je jezelf de vraag stellen: waar sta ik in dat team. Dat is volgens mij de essentie van alle sport.’

‘Onze’ Oranje handballers aanmoedigen? Dit is hun speelschema:
Zaterdag 6 augustus 11:30 uur Nederland – Frankrijk (Nederlandse tijd: 16:30 uur)
Maandag 8 augustus: 19:50 uur Argentinië – Nederland (Nederlandse tijd: 00:50 uur)
Woensdag 10 augustus: 19:50 uur Nederland – Zuid-Korea (Nederlandse tijd: 00:50 uur)
Vrijdag 12 augustus: 11:30 uur Zweden – Nederland (Nederlandse tijd: 16:30 uur)
Zondag 14 augustus: 14:40 uur Nederland – Rusland (Nederlandse tijd: 19:40 uur)

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!