Your Meal Planners dagmenu: vaste maatijdtoppers!

Vaak heb je een paar recepten op je repertoire staan die je steeds opnieuw maakt. Je kent het recept en daarom zet je het snel op tafel na bijvoorbeeld een drukke werkdag. Herkenbaar? Daar hebben Rosy en Lucy ook een handje van. Ondanks ze door Your Meal Planners geen gebrek hebben aan inspiratie en recepten. Maar hey, dat is helemaal niet erg. Een standaard menu kan net zo lekker zijn. Deze week delen ze een dagmenu met jou met hun vaste maaltijdtoppers!

Lucy: ‘Afgelopen weekend kwam er een vriendin bij mij lunchen en dus werd ik geprikkeld om weer eens extra na te denken over onze lunch. Veel tijd hadden we niet, maar ik wilde natuurlijk wel iets lekkers op tafel zetten. Je bent een Meal Planner of je bent het niet, en laat ik er nou een zijn. Ik kwam niet verder dan mijn standaard lunch creaties en dat vond ik nogal frustrerend. Bij alles dacht ik: ‘ja, maar dat heb ik al eens gemaakt of dat eet ik eigenlijk de hele week al.’ Lang verhaal kort: ik had totaal geen inspiratie. Jawel, dat gebeurt mij dus ook! Maar toen ik vanuit mijn oogpunt een standaard lunch serveerde, was mijn vriendin dus dol enthousiast. Zij vond de goed gevulde lunchwrap met ‘homemade’ pesto uit mijn standaard repertoire echt heerlijk! Ze vond het zelfs niet in de buurt komen van haar eigen dagelijkse lunch. Zo ontstond het idee om mijn standaard dagmenu bij weinig inspiratie met jullie te delen. Happy end!’

Standaard maaltjes die vaak op tafel staan

‘Voor het ontbijt en diner hebben wij ook een paar standaard maaltjes die vaak op tafel komen. Bij mij (en ik weet dat dit bij Rosa ook zo is) staat er eigenlijk altijd wel een pot zelfgemaakte granola klaar. Zonder toevoegingen, dus verantwoord! Granola is heerlijk door yoghurt of kwark. Je doet er wat fruit bij en klaar is kees! Vandaag delen wij een snelle versie van granola uit de pan. Het is in een handomdraai klaar en je kunt er meerdere keren van ontbijten. Mijn lunchtopper is dus een goed gevulde wrap met als kers op de taart, verse pesto! Je weet wel… die ik ook voor mijn vriendin maakte. Snel klaar en ook heel handig voor onderweg. Alhoewel, het vergt maar een klein beetje voorbereiding. Rode bietenrisotto is onze favoriete avondmaaltijd. Het ziet er mooi en kleurrijk uit, dus echt een topper voor wanneer je gasten over de vloer krijgt! Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het staat in iets meer dan een halfuurtje op tafel.’

Het dagmenu

  1. Ontbijt: easy granola uit de pan
  2. Lunch: goed gevulde wrap met verse homemade pesto
  3. Diner: frisse rode bietenrisotto met geitenkaas

Tip: maak meerdere lunchwraps, rol ze in aluminiumfolie en neem mee voor onderweg. Je hebt een voedzame lunch bij je en de verleiding tot een ongezondere maaltijd on the go wordt sterk verminderd.

1. Ontbijt: easy granola uit de pan

Granola maken is nog nooit zo makkelijk geweest! Je doet alles in een pan, even roosteren en finished. Dit recept is voor vier personen, dus je kunt er meerdere dagen van smullen. Heerlijk met (plantaardige) yoghurt of kwark en vers fruit.

Dit heb je nodig

  • Yoghurt of kwark – bakje
  • Havermout – 5 eetlepels
  • Havervlokken – 5 eetlepels
  • Kaneel – 1 theelepel
  • Koek- en speculaaskruiden – 1 theelepel
  • Honing – 1 flinke eetlepel
  • Kokosolie – 2 eetlepels
  • Pure chocolade (minstens 75%) – 25 gram, grof geraspt
  • Gemengde noten – handje, ongebrand en ongezouten
  • Optioneel – handje zonnebloem- of pompoenpitten en kokosvlokken

Zo maak je het

  1. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en smelt hierin 1 eetlepel kokosolie.
  2. Als de kokosolie gesmolten is voeg je meteen de havermout en de havervlokken toe. Laat de olie niet te heet worden, anders verbrand de granola.
  3. Voeg de kaneel en koek- en speculaaskruiden toe.
  4. Voeg vervolgens de noten en honing toe en laat de granola een paar minuten roosteren in de pan. Schep regelmatig om.
  5. Draai het vuur uit en voeg de chocolade en eventueel de pitten en kokosvlokken toe aan het mengsel. Et voilà, ready to serve!

granola ontbijt

2. Lunch: goed gevulde wraps met verse homemade pesto

Je kunt deze lunchwraps natuurlijk maken met kant en klare pesto. Maar als je iets meer tijd hebt is homemade pesto ongetwijfeld een aanrader!

Dit heb je nodig

  • Grillpan of grilapparaat
  • Wraps (volkoren of groentevariant) – 2
  • Aubergine – 1/2
  • Pesto (homemade) – 2 eetlepels
  • Hüttekase – 4 eetlepels
  • Zongedroogde tomaten – 4, in stukjes gesneden
  • Rucola – naar smaak
  • Kiemgroenten – naar smaak
  • Peper en zout – naar smaak
  • Optioneel – pijnboompitten, geroosterd

Zo maak je het

  1. Snijd de aubergine in ronde plakken. Verwarm een grillpan of gebruik een grilapparaat. Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en grill hierin de aubergine. Grill gedurende 3 minuten aan beiden kanten. Bestrooi met peper en zout.
  2. Besmeer de wraps met de pesto en doe hier vervolgens de hüttenkäse overheen.
  3. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en verdeel samen met de rucola, kiemgroenten en aubergine over de wrap.
  4. Garneer de wraps eventueel met geroosterde pijnboompitten en rol op.

Tip: probeer ook eens de groentewraps van No Fairytales. Wij zijn er dol op! En zo voeg je makkelijk wat extra groenten toe aan je maaltijd. Yes!

Homemade pesto

Het liefst maken we werkelijk alles zelf! Maar dat kan nog weleens lastig zijn wanneer je een onwijs drukke periode hebt. Daarom misschien een ideetje voor deze week: maak zelf pesto en je hebt er de hele week plezier van. Als je onderstaande hoeveelheid maakt, kun je de pesto komende week meerdere keren gebruiken!

Dit heb je nodig

  • Blender of keukenmachine
  • Pijnboompitten – 50 gram
  • Parmezaanse kaas – 60 gram
  • Basilicum – 30 gram
  • Knoflook – klein teentje
  • Olijfolie – goede scheut
  • Peper en zout – naar smaak

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en meng tot een smeuïg geheel. Het kan zijn dat je extra olijfolie moet toevoegen. Doe de pesto in een potje of bakje en zet een halfuurtje in de koelkast. Zo makkelijk is het! Je kunt de pesto zeker 5 dagen gekoeld bewaren.

wrap met pesto

Diner: frisse rode bietenrisotto met geitenkaas

Dit heb je nodig

  • Geitenkaas – 100 gram (fetakaas kan ook)
  • Rode bieten – 500 gram, gekookt
  • Knoflook – 2 tenen
  • Risottorijst – 150 gram
  • Rucola – 125 gram
  • Ui – 1
  • Walnoten – 50 gram
  • Bouillonblokje – 1
  • Olijfolie (extra vierge)
  • Een klontje boter
  • Zout – naar smaak
  • Zwarte peper – naar smaak

Zo maak je het

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn of pers deze uit. Los een bouillonblokje op in 600 ml gekookt water en roer goed door. Verwarm ondertussen een scheut olijfolie in de hapjespan.
  2. Bak de ui en knoflook circa twee minuten in de hapjespan op matig vuur. Voeg 150 gram risottorijst toe aan de ui en knoflook en bak 2 minuten mee. Draai het vuur laag. Voeg dan steeds 200 ml bouillon toe en wacht totdat de bouillon is opgenomen door de rijst. Laat niet te droog worden. Voeg vervolgens weer 200 milliliter bouillon toe en blijf roeren, zo voeg je langzaam alle bouillon toe aan de risotto.
  3. Rasp de gekookte bietjes grof en voeg deze toe wanneer alle bouillon door de risotto is opgenomen. Proef even of de risotto zacht is geworden. Zo niet, voeg wat extra water toe en breng op zacht vuur aan de kook. Voeg een klontje boter toe en breng op smaak met peper en zout.
  4. Rasp de schil van de citroen en maak 125 gram rucola aan met wat (extra vierge) olijfolie, citroenrasp en citroensap van een halve citroen. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Verdeel de rucola over de borden en schep daar de bietenrisotto bovenop. Verdeel de geitenkaas (of fetakaas) en walnoten over het gerecht.

rode bietenrisotto

Elke week zonder gedoe gezond en gevarieerd eten? Het eerste weekmenu krijg je gratis in jouw mailbox.

schrijf je in

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!