Zeeluipaard voert fotograaf National Geographic

LeopardOp Antartica wilde dieren fotograferen voor National Geographic is al een avontuur op zich. Maar stel je voor dat een zeeluipaard je in eerste instantie probeert aan te vallen en je vervolgens, uit medelijden, pinguïns voert. Het overkwam fotograaf Paul Nicklen.

Seal and PaulToen Paul in het water sprong om een zeeluipaard te fotograferen, zwom het beest naar hem toe. Hij was in eerste instantie bang dat het dier hem zou aanvallen, maar toch bleef hij in het water en maakte, met trillende handen, foto’s van de zeeluipaard. De fotograaf vormde geen bedreiging voor het dier en waarschijnlijk kreeg de zeeluipaard medelijden met hem. Alsof Paul een hulpeloos dier was, op zoek naar eten, ging de zeeluipaard op zoek naar een maaltijd voor hem.

leopard seal

Pinguïn-eter

Hoewel een zeeluipaard leeft van pinguïns, moest de fotograaf er (natuurlijk) niets van hebben. Hij sloeg het verse maaltje vriendelijk af. De zeeluipaard leek in paniek, bang dat Paul om zou komen van de honger, en bracht steeds meer eten. De zeeluipaard bracht eerst levende pinguïns, maar toen Paul ze niet at, bracht hij ook dode pinguïns en liet hij zelfs zien hoe hij een pinguïn moest eten. Het leverde de fotograaf geen volle buik op, maar wel prachtige kiekjes. Uiteindelijk heeft het dier hem maar liefst vier dagen achter elkaar voedsel gebracht.

Zeeluipaarden eten verschillende dieren, zoals pijlinktvis, zeehonden en pinguïns. Ze zijn heel snel en volgen, als het nodig is, hun prooi tot op het ijs. Voor het vangen van hun prooi hebben ze een extra grote bek en scherpe tanden. Er is echter nog maar één geval bekend waarbij een zeeluipaard een mens heeft aangevallen.

seal

Zorgzaam

Zeeluipaarden zijn niet heel sociaal, ze leven meestal alleen. Toch blijkt het dier prima in staat om voor een ander te zorgen, in dit geval een mens. En hoewel ze elkaar niet begrijpen of kunnen verstaan, probeert het dier zich toch in te leven. Als dat al lukt met zo’n taalbarrière, kunnen wij mensen al helemaal iets goeds voor elkaar betekenen, zou je zeggen.

www.paulnicklen.com

Bron: National Geographic
Beeld: Screenshots video, Paul Nicklen

 

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!