Wat zegt onze huid over onze gezondheid?

Wat zegt onze huid over onze gezondheidEen mooie huid, we willen het allemaal. Maar er zijn momenten waarop onze huid ons eventjes of voor een langere periode in de steek laat. Waar ligt dat aan en wat zegt onze huid over onze gezondheid?

Rode wangen van schaamte of een wit gezicht van schrik; de huid laat ons zien welke emotie we ervaren. Maar wat zegt onze huid over onze gezondheid?

Grauwe huid

Wanneer we een ziekte te pakken hebben, zien we dat terug in de kleur van onze huid. Onze gezonde teint trekt weg. Ons lichaam is druk bezig om belangrijke organen van voedingsstoffen te voorzien, maar de voedingsstoffen voor onze huid schieten er zo wel bij in. De huid komt voedingsstoffen tekort. Even uitzieken en we hebben die gezonde teint weer terug.

Droge huid

Merken we dat onze huid droog is, dan is dat een signaal dat ons hele lichaam uitgedroogd is. Een droge huid vertelt ons dat we meer vocht moeten binnenkrijgen. Zet de douche wat minder heet, drink meer glazen water en probeer meer uren slaap te pakken. Hierdoor blijft het lichaam meer gehydrateerd en voilà: onze huid wordt ook weer wat zachter.

Oneffen huid

Is onze hormoonhuishouding op hol geslagen, dan is onze huid dat ook. Dit gebeurt vaak net voor onze menstruatie, wanneer er een grote hoeveelheid hormonen vrijkomt. Onze poriën raken verstopt, met puistjes tot gevolg.

Ook bij stress komt er een hormoon, genaamd cortisol, vrij in ons lichaam. Deze heeft een negatief effect op ons immuunsysteem, waardoor ontstekingen als puistjes sneller ontstaan. Onze huid geeft aan dat we het wel wat rustiger aan mogen doen.

Ondervoede huid

Komt ons lichaam bepaalde voedingsstoffen tekort, dan komt de huid die ook tekort. Een oneffen, droge huid kan ons erop wijzen dat wat meer goede vetten, vitamines, mineralen en antioxidanten geen kwaad zouden kunnen. Zo zorg je zelf voor die gezondere huid.

Huisarts

Het is natuurlijk niet altijd makkelijk te achterhalen wat onze huid ons nu eigenlijk vertelt over onze gezondheid. Merk je iets op aan je huid wat je toch niet lekker zit, zoals vreemde plekjes, raadpleeg dan even de huisarts.

Bron: Dokteronline, Gezondheidsnet
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Lees ook


Stress
10 oktober 2017

Relax! Het hoeft allemaal niet perfect


Advies Body & Mind Brein Gezond
5 juni 2016

Een middagdutje tegen de middagdip


Gezond Koken Voeding
1 november 2016

Koken met aanbiedingen: gevulde puntpaprika’s


Gezond Magazine
13 september 2017

Kun je ziek worden van je smartphone? Dit zijn de feiten en de fabels


Gezond Voeding
25 september 2017

Deze voedingsproducten zorgen voor een goed en gezond leven


Advies Bewegen Body & Mind Gezond Goed nieuws
27 oktober 2016

11x zo kun jij vandaag nog gezond gaan leven!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!