Van zingen word je vrolijk

van zingen word je vrolijk

Word jij altijd vrolijk als je onder de douche aan het zingen bent? Gewoon blijven doen, want onderzoek wijst uit dat zingen een geweldig positief effect heeft op je hersenen en lichaam.

Zingen werkt kalmerend

Volgens onderzoekers heeft zingen net zo’n kalmerend effect als yoga. Als je zingt, maakt je lichaam endorfine aan, het hormoon dat ervoor zorgt dat je je blij voelt. Het niveau van het stresshormoon cortisol wordt door zingen juist verlaagd en ook de aanmaak van het hormoon dat stress tegengaat, oxytocine, wordt door het zingen in je hersenen gestimuleerd. Deze drie dingen geven je hetzelfde goede gevoel dan als je klaar bent met een lesje yoga.

Door te zingen leef je langer

De universiteiten van Harvard en Yale hebben onderzoek gedaan onder de bewoners van de stad Connecticut. Het blijkt dat de bewoners daar een langere levensverwachting hebben. Het viel de onderzoekers op dat heel veel bewoners in een koor zitten. En deze activiteit is heel bevorderlijk voor je hart en je mentale gesteldheid.

Zingen verlicht pijn

Uit onderzoek dat gepubliceerd is in de Journal of Music Therapy blijkt dat patiënten die aan chronische pijn lijden de pijn konden verzachten door te zingen. Het zingen zorgde ervoor dat de hersenen als het ware werden afgeleid. De onderzoekers waarschuwden wel dat er een enorme concentratie bij het zingen nodig is om dit pijn verlichtende effect te hebben.

Zingen kan helpen tegen stress en depressieve gevoelens

Uit meerdere Canadese onderzoeken blijkt dat zingen kan helpen tegen stress en depressieve gevoelens. Vooral zingen met anderen heeft een positief effect, ook omdat je dan in contact komt met anderen. Dus wat let je: ga met je vrienden heerlijk los op jullie favoriete hits als je even niet lekker in je vel zit.

Bron: Popsugar.com
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!