Zo help je jouw kind met de laatste weken school

laatste weken school kinderen motivatie energie

Over een paar weken is het weer zomervakantie en hoe meer deze in de buurt komt, hoe lastiger het voor de kinderen wordt om te focussen op school en huiswerk. Help jouw kinderen met de laatste weken school met deze tips:

1. Toon belangstelling

Misschien ben je aardig op de hoogte van de schoolsituatie van jouw zoon of dochter, maar het komt veel vaker voor dat kinderen toch informatie achterhouden: een slecht cijfer, een slechte band met een leraar of klasgenootje of een toets die continu wordt uitgesteld. Daarom is het des te belangrijker dat je als ouder (zeker in de laatste weken) belangstelling toont in wat er speelt en wat er nog gedaan moet worden.

2. Bied hulp aan

Kinderen leren lezen, schrijven, rekenen en moeten dat eigenlijk allemaal tegelijkertijd goed kunnen uitvoeren. En aangezien er maar weinig kinderen een wiskundig wonder zijn of supersnel teksten schrijven, kun je ervan uitgaan dat jouw kind hulp nodig heeft. Als jij zelf ook geen ster bent in rekenen of taal, kun je bijles regelen voor jouw kind. Misschien is er wel iemand in jullie omgeving die jouw kind wilt helpen.

3. Plannen

In de laatste weken school wordt er vooral in het voortgezet onderwijs veel getoetst, maar ook in het basisonderwijs zijn er een aantal evenementen of schoolreisjes. Daarom is een goede planning onmisbaar. Maak eventueel een gezinsagenda of planning voor de komende weken waarin je alle evenementen, schoolreisjes, toetsen, administratieve benodigdheden en vrije dagen opneemt.

4. Werkplek

Als volwassene heb je behoefte aan een plek waar je ongestoord kunt werken, maar voor kinderen is dat net zo belangrijk. Dat betekent geen televisie of storende radio, maar wel een goede tafel om aan te werken en schoolboeken binnen handbereik. Als je daar thuis geen mogelijkheid toe hebt, kun je misschien wekelijks een middagje naar de bibliotheek in de buurt gaan.

5. Hard werk belonen

Als jouw kind gemotiveerd naar school gaat, huiswerk maakt en leert, heeft ‘ie ook een beloning verdiend. Veel kinderen hebben de behoefte om naar iets toe te werken. Bespreek daarom alvast met jouw kind dat hij of zij een beloning krijgt en eventueel kun je samen een beloning bedenken. Voorbeelden: een leuk dagje uit in de zomervakantie, het avondeten bepalen op de dag van een lastige toets of een mooie bijdrage voor de spaarpot.

Beeld: Shutterstock
Vijf tips om ervoor te zorgen dat jouw kind zijn (melk)tandjes even flink in die laatste loodjes van het schooljaar zet!
Deel artikel

Lees ook


Gezond Goed nieuws
20 augustus 2016

Goed nieuws: wie leest, leeft langer


Gezond
15 februari 2016

6 fijne kuuroorden en sauna’s


Gezond Magazine Stress
16 september 2017

Offline plekken om te unpluggen


Gezond
12 maart 2017

Yoga voor je handen: de 8 handgebaren


Advies Bewegen Body & Mind Gezond Voeding
13 juni 2016

Kopje koffie voor het sporten?


Gezond Voeding
8 november 2016

Koken met aanbiedingen: hummus bowl + geroosterde groenten

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!