Zo houd je de regie in je hoofd

Als je voelt dat je invloed hebt, dan is stress ver te zoeken. Je kunt je ontspannen en hoeft niet bezig te zijn om allerlei oncontroleerbare rampen te voorkomen. Heb je daarentegen niet het gevoel dat je de dingen in de hand hebt, dan merk je juist dat je grote moeite hebt om te ontspannen en ligt stress op de loer. Hoe kun je de regie in je hoofd houden? Stressdeskundige Suzan Kuijsten geeft advies.

Probeer zo vaak je kunt de regie over je eigen leven te voeren. Een paar tips om je daarbij te helpen:

  1. Streef naar een positieve levenshouding. Er valt altijd iets te waarderen. Focus op wat nu wel goed gaat!
  2. Focus op hoe je ergens mee omgaat. Is een tegenslag gelijk een teleurstelling of kun je het ook als een kans zien? Is iets het einde of een nieuw begin?
  3. Maak andere keuzes! Keuzes die goed voor jou zijn. Ga je zitten sippen of maak je er het beste van? Laat de dingen los waar je niet blij van wordt.
  4. Stel geen zinloze of slechte vragen aan jezelf. Waarom je niet bent aangenomen of waarom je nooit goed genoeg doet, zijn vragen die tot niets leiden. Vraag je liever af wat er goed ging tijdens het sollicitatiegesprek of hoe je het beter zou kunnen doen.
  5. Stop het verpletterende alles-of-niets-denken met woorden als nooit en altijd. Het is onzin dat je altijd zult worden ontslagen of nooit bemind zult worden. Ook hier kun je de regie voeren door minder zwart-wit te denken, maar meer grijs.
  6. Relativeer. Probeer eens van olifanten muggen te maken in plaats van andersom.
  7. Blijf altijd voor jezelf opkomen. Daar heb je invloed op.
  8. Jij hebt alles in je om een positieve verandering voor jezelf in gang te zetten. Denk daarbij altijd in kansen en mogelijkheden en niet in beperkingen!
  9. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat binnen je bereik ligt. Aanvaarding is de meest invloedrijke voedingsbron om te kunnen ontspannen.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

Deel artikel

Ook interessant

Bewegen Gezond
6 januari 2018

5 tips van Arie Boomsma om samen te sporten

Body & Mind Stress
11 maart 2015

5 effecten die worden veroorzaakt door stress

Voeding
14 februari 2017

Recept: kip met serranoham, tijm en tomaatjes uit de oven

Gezond Vrijheid & balans
7 november 2017

‘Palmolie heeft rampzalige gevolgen voor mens, dier en milieu’

Bewegen Gezond Lifestyle
8 augustus 2018

Arie geeft vijf tips om gezond te blijven tijdens de vakantie

Gezond Vrijheid & balans
17 maart 2018

Dream stories met Francis Beukeveld

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!