Zo houd je de regie in je hoofd

Als je voelt dat je invloed hebt, dan is stress ver te zoeken. Je kunt je ontspannen en hoeft niet bezig te zijn om allerlei oncontroleerbare rampen te voorkomen. Heb je daarentegen niet het gevoel dat je de dingen in de hand hebt, dan merk je juist dat je grote moeite hebt om te ontspannen en ligt stress op de loer. Hoe kun je de regie in je hoofd houden? Stressdeskundige Suzan Kuijsten geeft advies.

Probeer zo vaak je kunt de regie over je eigen leven te voeren. Een paar tips om je daarbij te helpen:

  1. Streef naar een positieve levenshouding. Er valt altijd iets te waarderen. Focus op wat nu wel goed gaat!
  2. Focus op hoe je ergens mee omgaat. Is een tegenslag gelijk een teleurstelling of kun je het ook als een kans zien? Is iets het einde of een nieuw begin?
  3. Maak andere keuzes! Keuzes die goed voor jou zijn. Ga je zitten sippen of maak je er het beste van? Laat de dingen los waar je niet blij van wordt.
  4. Stel geen zinloze of slechte vragen aan jezelf. Waarom je niet bent aangenomen of waarom je nooit goed genoeg doet, zijn vragen die tot niets leiden. Vraag je liever af wat er goed ging tijdens het sollicitatiegesprek of hoe je het beter zou kunnen doen.
  5. Stop het verpletterende alles-of-niets-denken met woorden als nooit en altijd. Het is onzin dat je altijd zult worden ontslagen of nooit bemind zult worden. Ook hier kun je de regie voeren door minder zwart-wit te denken, maar meer grijs.
  6. Relativeer. Probeer eens van olifanten muggen te maken in plaats van andersom.
  7. Blijf altijd voor jezelf opkomen. Daar heb je invloed op.
  8. Jij hebt alles in je om een positieve verandering voor jezelf in gang te zetten. Denk daarbij altijd in kansen en mogelijkheden en niet in beperkingen!
  9. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat binnen je bereik ligt. Aanvaarding is de meest invloedrijke voedingsbron om te kunnen ontspannen.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

Deel artikel

Lees ook


Advies Body & Mind Gezond lifestyle Voeding
6 november 2016

5 tips om weer gezond te eten na een 'ongezond' weekend


Gezond Stress
19 september 2017

Werknemers zitten steeds vaker thuis door een burn-out


Brein Gezond
18 november 2016

Opgeven zonder je schuldig te voelen


Gezond Voeding
15 augustus 2017

Dit is het beste tijdstip om te gaan ontbijten


Advies Body & Mind Brein Gezond
5 juni 2016

Een middagdutje tegen de middagdip


Gezond
8 juli 2017

Waarom tegen jezelf praten goed voor je is

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!