Zo kun je beïnvloeden hoe anderen je zien

Understanding_1290

Heb je ook weleens het idee dat je boodschap niet aankomt? Of dat je niet op anderen overkomt zoals je zou willen? Dan ben je niet de enige. Vaak gaan we dan harder praten of beter ons best doen. Tevergeefs. Andere mensen zien ons namelijk per definitie niet zoals wij onszelf zien. Maar gelukkig kun je hun beeld wel op andere manieren beïnvloeden.

Geen flauw idee

Er is niets in ons sociale leven dat ons meer bezighoudt dan hoe we overkomen op andere mensen. En meestal hebben we geen flauw idee. Barack Obama was er na zijn desastreuze eerste debat in 2012 van overtuigd dat hij het perfect had gedaan. Als ’s werelds beste spreker zijn publiek al niet kan lezen, welke hoop is er dan voor jou en mij?

Wonder

Als je het nieuwe boek van sociaal psycholoog Heidi Grant Halverson leest, is het inderdaad een wonder dat twee mensen het überhaupt voor elkaar krijgen om een begrijpelijk gesprek met elkaar te hebben. Laat staan dat het lukt om een vriendschap of een huwelijk te onderhouden.

Vertekend zelfbeeld

Duidelijk is dat er weinig overeenkomsten zijn tussen hoe jij denkt dat je wordt gezien en hoe mensen je echt zien. Een mooi voorbeeld van een vertekend zelfbeeld – zij het in een iets andere context – zijn de ‘Real Beauty Sketches’ van het merk Dove. In het filmpje zie je hoe portretten van vrouwen worden getekend op basis van wat ze zelf vertellen én op basis van het perspectief van een vreemde. Drie keer raden welk portret er beter uitziet.

Onterechte aannames

Er zijn allerlei valkuilen als het gaat om het beoordelen van anderen. Ten eerste kun je er onterecht van uitgaan dat anderen net zo zijn als jij. Je kunt er ook valselijk van uitgaan dat jij juist heel anders bent. Of je denkt dat je een open boek bent en dat jouw woorden en gezichtsuitdrukkingen onmiddellijk door anderen zullen worden begrepen.

Overhaaste conclusies

We vergeten bovendien dat we continu aannames maken over anderen. In plaats van te handelen op basis van volledig geïnformeerde beslissingen, gebruiken we vuistregels bij het beoordelen van anderen. Door deze intuïtieve ‘shortcuts’ besparen we energie op onze mentale processen. Dat is functioneel, omdat het leven al complex genoeg is en onze mentale energie zo alleen wordt gebruikt als het echt moet. Maar tegelijkertijd zorgt het wel voor stereotypering en overhaaste conclusies.

Sociale bedreiging

first impressions

Tenslotte hebben we nog te maken met vooringenomenheid van het ego. Zo blijkt uit onderzoek dat knappe sollicitanten eerder worden afgewezen door mensen die er naar eigen oordeel minder goed uitzien. Onbewust zien zij de knappe sollicitanten als een sociale bedreiging. De beoordeling gaat dus altijd over de waarnemer, niet over degene die wordt waargenomen.

Self-fulfilling prophecy

Kunnen anderen ons dan ooit zien zoals we zouden willen? Halvorson zegt van wel. In haar boek geeft ze tips hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen je anders beoordelen. Je kwetsbaarder opstellen kan bijvoorbeeld de empathie opleveren die ervoor zorgt dat mensen je in een ander daglicht zien. Wat ook helpt: geef iemand een compliment over zijn eerlijkheid of juiste oordeel en het wordt een self-fulfilling prophecy.

“Als mensen op feestjes vaker van je weglopen, is dat geen toeval.”

Beste tip

Maar de meest bruikbare tip is misschien wel: vertrouw op de meerderheid. Individuele ontmoetingen kunnen gekleurd zijn door vooringenomenheid en egocentrisme. Maar als mensen op feestjes vaker van je weglopen, is dat geen toeval. Blijkbaar kom je dan saai over. En als je op je werk steeds weer projecten krijgt met veel verantwoordelijkheid dan ben je misschien competenter dan je zelf dacht. Natuurlijk kan het zo zijn dat niemand je begrijpt. Maar als iedereen je op dezelfde manier niet begrijpt, dan valt er misschien iets te leren.

Bron: The Guardian
Zelfs Barack Obama heeft er last van!
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!