Zo kunnen ook kinderen mediteren

kinderen mediteren

Mediteren kun je leren en kinderen kunnen het dus ook! Het vereist alleen wel een andere aanpak dan bij volwassenen omdat de concentratieboog van kinderen natuurlijk korter is. Maar met deze tips kunnen ook jouw kinderen mediteren.

Mediteren kan helpen bij het verminderen van stress en angstgevoelens, dingen waar zowel kinderen als volwassenen mee te maken krijgen. En met minder stress en angst is er meer ruimte om weer gewoon kind te kunnen zijn.

Er zijn verschillende meditatietechnieken voor kinderen en voor elk kind zal het verschillen welke techniek het beste werkt. Probeer dus verschillende technieken uit.

Loopmeditatie

Deze meditatie is het meest toegankelijk, want we lopen allemaal wel eens een stukje. Vaak zorgt een stukje lopen al voor een ontspannen gevoel, zodat de stap naar het concentreren op de ademhaling makkelijker is.

Zitmeditatie

Zittend op de vloer met de rug recht kunnen kinderen ook heel goed mediteren. Goed in- en uitademen en de ademhaling tot in de buik laten komen. Laat ze de adem vasthouden voor 2-3 seconden voordat ze loslaten. Hoe langer het lukt, hoe meer jouw kind heeft gemediteerd. Probeer eerst 5 minuten, als dit goed gaat kun je de tijd uitbreiden.

Focusmeditatie

Bij het focussen op een object, zoals bijvoorbeeld speelgoed, ontstaat er automatisch een soort meditatie. Doordat een kind volledig op het object probeert te focussen, is er met een beetje geluk geen ruimte voor andere gedachtes. Door het kind te laten omschrijven wat hij of zij ziet aan het speelgoed kun je goed mediteren.

Lichaamsmeditatie

Deze meditatie is erg populair, ook bij volwassenen. Door te gaan liggen en een voor een de lichaamsdelen na te gaan vanaf de tenen tot het hoofd raken kinderen volledig ontspannen en heeft het hoofd ruimte om de meditatie zijn werk te laten doen. Gedurende de meditatie moet de ademhaling regelmatig zijn, probeer het 5 minuten vol te houden.

Fantasiemeditatie

Deze meditatietechniek spreekt waarschijnlijk veel kinderen met een levendige fantasie aan. Laat het kind liggen met de ogen dicht en de ademhaling constant krijgen. Vervolgens kun je als ouder een fantasieverhaal vertellen waarbij de nadruk op de omgeving, geuren en kleuren liggen. Probeer een volledige ervaring aan te bieden waar kinderen goed op kunnen focussen. Doordat kinderen alleen maar hoeven te luisteren en hun fantasie het werk laten doen, is deze mediatietechniek ook relatief makkelijk.

Tekst: Marike Bijlsma. Inspiratie: buzzle.com.
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!