Zó onderhoud je je vriendschap – deel 2

Jij bent druk, je beste vriendin is druk, maar toch heb je elkaar hard nodig. Hoe zorg je ervoor dat je je vriendschap onderhoudt. Gisteren deel 1, nu deel 2.

Of het nou je goede vriend of beste vriendin is, een vriendschap is een relatie. En elke relatie heeft aandacht nodig. Hoe zorg je ervoor dat je goede vriend, je goede vriend blijft? Nou zo!

 

I love you

Je hoeft natuurlijk geen liefdesverklaring te geven, maar je kunt wel op een andere manier laten blijken dat je goeie vriendin veel voor je betekent. Zeg gewoon eens dat je haar waardeert, of dat je haar nodig hebt. Dat kan ook met een zelfgemaakt cadeautje, een verrassingslunch of een avondje film.

 

Sms ff

Krijg je een appje, sms’je of Facebook-bericht van je beste vriend? Bij hem hóef je niet direct te reageren. MAAR HET KAN WEL! Het is de eenvoudigste zaak van de wereld. En een snelle reactie vind je vriend ook wel eens fijn.

 

Geef goed advies

Als je vriend je heeft gevraagd om mee te denken aan een oplossing voor een probleem(pje), kun je jezelf de volgende vragen stellen: Heb ik écht goed geluisterd wat er aan de hand was? Was ik niet te snel met mijn oordeel? Was mijn advies voor mezelf of écht voor mijn vriend? Je mag er altijd op terugkomen.

 

Leg je telefoon eens weg

Tja. We weten het allemaal; smartphones zijn verslavend. Maar als je samen met een goede vriend bent, is 100 procent aandacht ook wel eens fijn. Dus leg alle technologische snufjes eens opzij: als je wilt laten zien dat iemand belangrijk voor je is, wees er dan eens helemaal voor hem of haar.

 

Niet onvoorwaardelijk

Huh? Je vriendschap is juist toch wel onvoorwaardelijk? Je vriendschap gaat toch ook door ondanks jullie slechte eigenschappen? Nee. Je kunt namelijk ook over jezelf heen laten lopen. Je relatie heeft betrokkenheid en vertrouwen nodig. Van beide kanten. Als je vriendin je dat niet geeft, kun je haar dat vertellen. En als zij er moeite voor doet dat vertrouwen te herstellen, kun je haar vergeven. Maar vergeef alleen dán, als je vriendin dat verdient.

 

Luister eens

Je kent ze wel, mensen die de hele avond gezellig praten. En praten, en kletsen. Ben jij ook zo iemand? Gezellig! Maar hoe zit het met de ander? Weet je hoe het met hem of haar is? Heb je je vriendin al een vraag gesteld? Als je zelf de hele tijd aan het woord bent, heb je geen gesprek, maar een monoloog …

 

Wees eerlijk

Vaak zeg je tegen bijvoorbeeld een taxichauffeur veel eerlijkere dingen dan tegen een goede vriend. Die taxichauffeur zie je namelijk tóch nooit meer, en alles wat je zegt kan de relatie tussen de chauffeur en jou niet kapotmaken. Er ís namelijk geen echte relatie. Maar ja, bij een vriend is dat anders. Daar kan een relatie wel worden beschadigd. Maar, zou jij zelf een goede vriend willen hebben die dingen voor je verzweeg? Nope. Jouw vriend dus ook niet. Breng het dus gewoon onder woorden, en durf het recht in zijn gezicht te zeggen.

 

Kwetsen

Tuurlijk wil je eerlijk zijn, maar denk wel na hóe je iets zegt. Je woorden hebben betekenis voor je vriend, en die onthoudt dat. Je kunt hem daarmee kwetsen, je relatie kapotmaken. Beter is om op een eerlijke manier proberen de waarheid te zeggen zonder de ander pijn te doen. Denk daarom goed na over je woordkeus en je boodschap.

 

Druk druk druk

Jaja. We hebben het druk. Volle agenda, hard werken, kinderen opvoeden, sporten, studeren, boodschappen …. Ho! Stop! Iedereen is druk. Als je jezelf geen halt toeroept, krijg je ook geen rust. En als je zelf niet vrijmaakt voor je vriendin, dan zie je elkaar eenvoudig een lange tijd niet meer. Dus maak gewoon een afspraak! Leuk!

 

Ook deel 1 lezen? Klik hier!

 shutterstock_163958375

Weet je wat je het beste kan doen met je beste vriend?

Beeld: Shutterstock

 

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!