Zo pak je die voorjaarsschoonmaak aan

voorjaarsschoonmaak

Met de eerste zonnestralen zie je ook de vlekken op de ramen en het stof op de grond. En dan komen de kriebels: het is tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Maar hoe pak je het nou goed aan zodat je er niet uren mee bezig bent en dus ook kunt genieten van de lente? Met een goed stappenplan!

Schone slaapster

Verschoon het bed en draai het matras om. Niets fijner dan na een dag schoonmaken ook in een schoon bed te stappen, maar vlak voor het slapengaan het bed nog opmaken is niet iets waar we heel blij van worden. Zorg dus dat je het gelijk doet, dat scheelt een hoop stress voor het slapengaan. En als je een was moet draaien met beddengoed, neem dan ook gelijk de kussenhoezen van de bank mee.

Hoeken en kieren

Haal de stofzuiger tevoorschijn en stofzuig behalve de vloer ook bovenop kasten, de rand van een eventuele lambrisering en de bank. Vergeet ook alle hoeken en kiertjes niet die je anders misschien niet grondig genoeg zou zuigen.

Slechts een doekje

Maak alle gladde oppervlakken schoon; denk aan ramen, deuren en spiegels. Het voordeel is dat het relatief snel gaat, want vaak hoef je er enkel een doekje overheen te halen. Bekijk ook de tips voor een schone badkamer. En snel resultaat zien geeft motivatie voor de verdere voorjaarsschoonmaak.

Schoon afval

Leeg alle prullenbakken en maak deze goed schoon. We gooien een hoop afval weg en natuurlijk gaat er een paar keer per week een volle vuilniszak weg, maar al dat afval laat ook zijn sporen achter in de prullenbak zelf. Maak deze dus eens goed schoon.

Weggeven en weggooien

Zet dozen klaar voor spullen die naar de kringloopwinkel mogen en spullen die naar het grofvuil moeten. Ga vervolgens grondig door het huis en verdeel spullen die je zelden gebruikt over de dozen. Vergeet vooral de keuken niet, want hier verzamelen zich veel producten die je wellicht niet meer gaat gebruiken. Bekijk de tips voor een opgeruimde en overzichtelijke keuken.

Maak een lijstje voor spullen die nog ontbreken in huis of die vervangen moeten worden. Zo kun je doelgericht gaan shoppen als het hele huis schoon is.

Van koelkast tot computer

Alle apparatuur in huis kan waarschijnlijk wel een opfrisbeurt gebruiken. Denk aan de koelkast en oven, maar ook aan lampen en de computer. Vooral het toetsenbord van een computer kan flink wat stof vangen, maar met een wattenstaafje kun je waarschijnlijk de meeste stof wel weghalen.

Kleding uitmesten

Nu de zon steeds vaker schijnt en de temperaturen aangenamer worden, wordt het ook tijd voor de lente- en zomergarderobe. Neem deze kans om alle kleding eens goed uit te mesten. Lees meer over hoe je dat doet.

Schoon speelgoed

Geef al het kinderspeelgoed een goede schoonmaakbeurt. Veel plastic speelgoed kan gewoon in de vaatwasser, ander speelgoed kan in bad of een emmer gewassen worden en soms is schoonmaken met een doekje genoeg.

Heb je nu geen tijd voor een grondige voorjaarsschoonmaak? Ga dan voor een snelle schoonmaaksessie. Klaar met schoonmaken maar proef je nog niet de lente in huis? Bekijk de 10 budget-tips voor een ultiem lentegevoel in huis.

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!