Zo voorkom je cyberpesten

cyberpesten_featurePesten is helaas van alle tijden. De manieren waarop gepest wordt, zijn met de komst van sociale media echter uitgebreid. Hierdoor wint ‘cyberpesten’ steeds meer aan terrein. De pester kan zich makkelijk verschuilen achter een scherm en zelfs anoniem blijven, waardoor het slachtoffer zich moeilijker kan verdedigen. 

Vandaag is de Dag tegen het Pesten. BNN/KRO zendt vanavond om 20:25 op NPO3 het programma Dag tegen het Pesten: Cyberbully uit. Om aandacht te vragen voor het cyberpesten, is verschillende BN’ers gevraagd om haatdragende of treiterende tweets over zichzelf voor te lezen. Bekijk ze hier.

Laster

Bij volwassenen komt digitaal pesten ook steeds vaker voor. De grootste groep slachtoffers zijn echter nog steeds kinderen en jongeren tussen de 7 en 18 jaar, met een piek in de groep 15 tot 18-jarigen. Volgens een onderzoek van het CBS* in 2013 hebben deze jongeren vooral te maken met ‘laster’ zoals het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites, of het verspreiden van foto’s, filmpjes of roddel via het web. In de onderstaande video zijn jongeren aan het woord over hun eigen ervaringen met cyberpesten:

Ruis

Het gevaar met internet is dat het medium voor ruis zorgt. Pestdeskundige Theo Klungers van anti-pestbureau Posicom legt uit: “Doordat je van geschreven tweets of posts geen mimiek en lichaamstaal kunt aflezen en niet weet wanneer iets serieus of als grap bedoeld is, lopen discussies eerder uit de hand. Ook voelen kinderen zich minder geremd op internet en is de stap sneller genomen om gemene dingen tegen elkaar te roepen.”

Voorkomen

Zowel aan leerkrachten en ouders de taak om met hun leerlingen en kinderen open te communiceren over cyberpesten, zelfs als er niet direct aanleiding toe is. Voorkomen is altijd beter dan genezen en er zijn meerdere instanties die daar de handvatten toe reiken. Website Digitaalpesten.nl geeft bijvoorbeeld onderstaande tips:voorkom_cyperpesten1

Ook worden op het platform de populairste vragen over online pesten beantwoord en geïllustreerd met een filmpje.

Stichting Mijn Kind Online heeft met ondersteuning van de Europese Commissie de brochure ‘Digitaal Pesten’ uitgegeven, welke gratis te downloaden is. Daar staan feiten, praktijkervaringen en internet-etiquette handig op een rij.

Positief gedrag benadrukken

Ondanks dat negativiteit binnen discussies over pesten de boventoon voert, is het volgens Remco Pijpers, directeur van Mijn Kind Online, juist ook belangrijk om positief online gedrag te bespreken: “Hoe zorg je dat cypberpesten niet uit de hand loopt? Niet door kinderen alleen maar te vertellen dat ze niet online mogen pesten. Je moet vooral ook praten over goed gedrag op internet.” Het wereldwijde web zorgt ook voor positieve zaken. De creativiteit en het talent van kinderen kan er juist door worden gestimuleerd. Als ze het druk genoeg hebben met die talenten en zich op de juiste wijze via internet leren profileren, zullen kinderen snel merken dat cyperpesten pure tijdverspilling is.

Heeft jouw kind ervaring met cyberpesten? We horen graag jouw verhaal. Reageer hieronder en deel vooral je tips.

Bronnen: Digitaalpesten.nl, Pestweb.nl, Mijn Kind Online.nl (brochure Digitaal Pesten)
*Onderzoek CBS
Zo kun je voorkomen dat jouw kind digitaal wordt gepest
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!