Zo voorkom je vakantiestress op je werk

shutterstock_210599278

Heerlijk en ook broodnodig zijn ze: de momenten dat je even níet aan je werk hoeft te denken. Jammer genoeg zorgen vakanties net voordat je weggaat juist voor nog meer stress – de stress waaraan je zo graag even wilt ontsnappen.

Ga jij weg met de meivakantie? Of misschien wat later, als je niet bent gebonden aan schoolvakanties? Als het om een lang weekend gaat dan is dat nog wel te overzien, maar wie een halve wereldreis heeft gepland weet hoeveel gedoe dat kan opleveren.

Sowieso mag je je gelukkig prijzen als je langer dan drie weken vrij mag nemen. Bij veel bedrijven hebben ze dat liever niet. Dat is met een goede reden: na die tijd beginnen ze je echt te missen op de werkvloer. Dan bedoel ik niet jouw vrolijke aanwezigheid en de koffietjes die je haalt (hoewel dat natuurlijk te prijzen valt), maar jouw rol binnen de organisatie.

Consequenties

Ook wanneer je drie weken of korter weg bent kan jouw afwezigheid best wat gevolgen hebben. Je weet zelf wel hoe belangrijk jouw functie binnen het geheel is. Hoe meer verantwoordelijk je jezelf daarvoor voelt, hoe meer zorgen je je maakt over weggaan. Zorgen je collega’s wel dat alles in het gareel blijft en verpesten ze niet jouw zorgvuldig opgebouwde relatie met die ene moeilijke klant? Hoe rustgevend het vooruitzicht van vakantie ook is, zulke gedachten maken de periode ernaartoe een stuk minder relaxed.

Zelf ga ik direct hiermee aan de slag nadat ik mijn vakantie heb geboekt. Als eerst vraag ik aan collega’s wie er dan wel zijn. Zo krijg ik een beeld van de capaciteit die er is om mijn werk op te vangen. Vaak zit echter niemand te wachten op extra werk, dus daarom verdeel ik het werk dat ik tijdens mijn vakantie doe in twee lijsten: wat in die periode móet gebeuren en wat niet. Wees kritisch: op vakantie gaan is geen doodzonde, dus sommige dingen zullen gewoon even moeten wachten.

Noodzakelijk

Wanneer ik het écht noodzakelijke werk in kaart heb gebracht, spreek ik met collega’s af dit over te nemen. Wanneer het gaat om iets wat zij normaal niet doen, schrijf ik een korte begeleiding of uitleg waar ze op kunnen terugvallen.

Zorg in ieder geval dat de persoon die (het meeste van) jouw werk tijdelijk overneemt, zo goed mogelijk op de hoogte is van wat er speelt. Zo komt hij of zij niet voor onhandige verrassingen te staan. Bovendien wordt jou zo een telefoontje op je ontspannende bestemming bespaard. Je neemt tenslotte niet voor niets vrij, toch?

Vind je dat jij of jouw functie wordt ondergewaardeerd? Dan is de vakantieperiode ook een goede periode om (middels zo’n overzicht) te laten zien wat jij gewoonlijk allemaal voor je rekening neemt.

Nog wat tips voor wanneer je op vakantie gaat:

  • Verdeel de noodzakelijke taken over de collega’s die er wel zijn
  • Begin direct na het boeken van je vakantie met het maken van een schema daarvoor, dan is het al gedaan
  • Overzie de gevolgen van je afwezigheid en leg deze vast
  • Schakel hulp in indien nodig, geef aan wanneer je collega’s niet aan al het noodzakelijke werk toekomen
  • Deel met al je (belangrijke) contactpersonen wanneer je op vakantie bent
  • Zorg dat er een aanspreekpunt is tijdens jouw vakantieperiode
  • Zet de afwezigheidsassistent van je e-mail aan en schrijf een persoonlijk, maar net en duidelijk bericht (waarin je laat weten of je zo nu en dan of hélemaal niet je e-mail checkt)

Rianne Koene is werkcoach bij Start People en dé ervaringsdeskundige in Nederland op het gebied van werk en geluk op de werkvloer.

Banner_Startpeople_Wendy_970x250_v2

Hoe zorg jij dat je onbezorgd op vakantie kunt gaan?
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!