Met deze 20 tips slaap je als een roos in de hitte

Tijdens een warme zomernacht liggen we te draaien en te woelen, wachten tot we eindelijk eens in slaap vallen. Helaas is dat heel moeilijk, want door de extreme warmte en benauwdheid lukt het maar niet om in dromenland te komen. Je hebt al honderd schaapjes geteld en Klaas Vaak heb je al enorm vaak gevraagd om even langs te komen… BAH! Met deze tips slaap je als een roos in de hitte.

Met deze simpele trucs:

1. Stop je lakens in de vriezer

Stop je beddengoed in een plasticzak en leg het een paar minuten in de diepvries. Kleine vriezer? Stop dan je overtrek en kussensloop er heel even in. Ook deze verkoeling doet al wonderen!

2. Kruik 2.0

Er zijn een aantal plekken op je lichaam die je kunt koelen, waardoor je helemaal lekker afkoelt. Dus vul een kruik met ijswater en leg deze even tegen je knieën, enkels, polsen, nek, lies en ellebogen. In plaats van ijswater, kun je natuurlijk ook de kruik vullen met water en deze een poos in de vriezer leggen.

3. Smeren maar!

Smeer je voordat je naar bed gaat in met een aftersun met aloë vera. Ook als je niet verbrand bent heeft het goedje een heerlijk verkoelende werking. Tip: bewaar je aftersun in de koelkast, voor een extra verkoelend effect!

4. Flesje koud water naast je bed

Niet alleen om af en toe een slok te nemen, maar ook om over je gezicht, nek en knieholtes te sprenkelen.

5. Ga voor katoen

Katoenen lakens, een katoenen pyjama… Katoen is het beste materiaal om in te slapen, want met katoen blijft het zo koel mogelijk, het ademt goed door en neemt je zweet op. En denk je: ik gooi alles uit en kruip poedeltje naakt onder de lakens, lekker fris? Niet helemaal… Je kunt juist beter die katoenen pyjama aan trekken, deze neemt je zweet op. Doordat je zweet niet op je lichaam blijft liggen, blijft je lichaam koeler.

6. Let op je voeding

Eet niet teveel proteïnen, oftewel: eiwitrijk voedsel (denk: vlees, zuivel, vis). Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat, zo stelt slaapexpert Dave Gibson.

Lees ook: Dankzij deze yoga oefeningen slaap je beter

7. Eet pittige gerechten

Dit klinkt misschien heel gek… Maar als je drie uur voor je op bed gaat pittig eten hebt gehad, ga je in die drie voor je op bed gaat flink zweten, waardoor je lichaam afkoelt. Niet voor niets eten ze in Thailand en India zo spicy!

8. Ga ‘s ochtends sporten

Zit sporten helemaal ingebakken in je avondroutine? Verplaats je workout tijdens een hittegolf juist naar de ochtend. Als je ‘s avonds nog gaat sporten, warmt je lichaam enorm op.

9. Verkoelende douche? Doe maar niet…

Nog even douchen voor je naar bed gaat? Het klinkt misschien absurd met dit weer, maar ga voor een warme of lauwe douche. Als je je koud doucht koelt je huid namelijk wel af, maar gaat je lichaam heel hard werken om je huid ook weer op te warmen. En krijg je het, inderdaad, alleen maar warmer.

10. Ramen en gordijnen dicht

Het is misschien aanlokkelijk om je ramen open te gooien om frisse lucht binnen te laten, zeker met deze hitte… Maar je huis blijft juist koeler als je je ramen dicht laat. En vergeet dan natuurlijk niet om je gordijnen ook dicht te doen!

11. Weg met die apparaten

Doe alle elektrische apparaten in je slaapkamer uit: elektrische wekkers, je mobiel… En haal laders uit de stopcontacten. Deze stralen allemaal warmte af.

12. Houd je voeten koel

Slaap met je voeten buiten de dekens of leg ze op een koude kruik. Want koele voeten = koel lijf.

13. Pan met ijs

Zet een pan of ovenschaal gevuld met ijsblokjes voor je ventilator, zodat hij koude lucht blaast. Tadaa, je eigen airco!

14. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen…

Drink genoeg water. En dan met name overdag. Probeer het drinken van water vlak voor het slapengaan juist te vermijden. Met een half glas voor je op bed gaat kom je de nacht goed gehydrateerd door. Probeer te voorkomen dat je naar de wc moet, waarna je weer opnieuw in slaap moet proberen te komen in de hitte.

15. Slaap apart tijdens een hittegolf

Hoe ongezellig ook, met deze hitte kun je beter alleen in bed liggen dan met z’n tweeën. Want twee lichamen = twee keer zoveel lichaamswarmte.

Wist je dat… Vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen?

16. Verhuis je bed naar beneden

De meeste Nederlanders hebben hun slaapkamer op de bovenverdieping. En zoals we allemaal weten stijgt warme lucht op. Dus als je het echt niet uithoudt in je slaapkamer, sleep dan je matrasje naar beneden of plof een nachtje op de bank…

17. Natte sokken

Klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar spray een paar sokken of een T-shirt lichtjes nat met koud water en je bent binnen no time in dromenland.

18. Koel je voorhoofd

Word je ‘s nachts wakker en kom je door de warmte niet meer in slaap? Houd een menthol stick naast je bed en smeer een klein beetje van het goedje op je voorhoofd voor een verkoelend effect. Ook fijn: leg een klein handdoekje in de vriezer een uur voordat je naar bed gaat. Als je naar bed gaat leg je deze op je voorhoofd.

19. Koud water

Oké, die koude douche kun je inderdaad beter overslaan… Maar wat wel goed werkt is je voeten en polsen even onder een koude straal water te houden voor je naar bed gaat. Hierdoor koel je juist lekker af.

20. Drink warme thee

Neem ‘s avonds in plaats van water met een lading ijsblokjes liever nog een kop thee. De hoge temperatuur van de thee zorgt namelijk voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur te laten dalen, waardoor je lichaam afkoelt. Andersom geldt dit ook… Drink je een koud drankje, dan stijgt je lichaamstemperatuur. En dat is wel het laatste dat je wilt met dit warme weer!

Win een Caresse kussen

We weten dat een goede nachtrust cruciaal is om overdag goed te kunnen functioneren. Want we voelen ons nu eenmaal fysiek en mentaal lekkerder wanneer we voldoende geslapen hebben, toch? Hoe word jij wakker? Uitgerust of zou je nog wel uren door kunnen slapen? Vertel het ons, wij zijn benieuwd!

Wij mogen 100 kussens van Caresse weggeven, dus vul de enquête gauw in. Wie weet slaap jij dan binnenkort wel op een heerlijk nieuw kussen.

Blok enquête hoe word jij wakker?

In samenwerking met  Logo Caresse Boxsprings

Deel artikel

Ook interessant

Advies Coach Stress
4 maart 2016

Druk? Leer van deze cursus tijdbesparen  (deel 1)

Gezond Stress
26 juni 2017

Heb je het altijd druk? Zo krijg je weer rust in je hoofd…

Gezond Lifestyle Voeding
5 oktober 2017

Recept: kokos speculaasbrood

Apps & Tech Bewegen Gezond Lifestyle
6 september 2016

3 apps om fitter te worden

Bewegen Gezond
11 augustus 2017

Sporten met een kater is dus echt niet verstandig

Bewegen Gezond
13 augustus 2017

Een eigen yoga-routine creëren: hoe doe je dat?

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!