3 typen hormonen: de verschillen

We hebben de keuze uit drie verschillende soorten hormonen: synthetische, bio-identieke en natuurlijke. Bio-identieke hormonen hebben dezelfde chemische formule als lichaamseigen hormonen. Vaak (een combinatie van) progesteron en estradiol, de vrouwelijke geslachtshormonen.

Bio-identiek en synthetische hormonen

In Nederland staat het gebruik van bio-identieke hormonen nog in de kinderschoenen huisartsen schrijven hier voornamelijk synthetische voor, vaak een combinatie van (bio-identiek) estradiol met een (niet bio-identiek) progestageen. Dat overgangsmiddelen niet helemaal bio-identiek zijn, heeft vooral met geld te maken: op bio-identieke hormonen kan geen patent worden aangevraagd, dus er valt weinig mee te verdienen. Middelen die geheel uit bio-identieke hormonen bestaan, hebben mogelijk voordelen. Zo kan het lichaam dit soort hormonen gemakkelijker opnemen. In het buitenland zijn al veel meer van dit soort middelen vrij verkrijgbaar.

Via internet kun je ze gemakkelijk kopen. Ook zijn er in het buitenland al meer middelen verkrijgbaar die je kunt smeren, zodat je er veel minder van hoeft te gebruiken dan met een pilletje, dat eerst langs de lever moet en daar grotendeels wordt afgebroken. ‘In het buitenland zijn bio-identieke hormonen populair, er zijn daar al meer alternatieven,’ zegt Ebel Molenaar. Of bio-identieke hormonen echt beter zijn dan synthetische, durft Molenaar niet te zeggen: er is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Ook moeten vrouwen beseffen dat bio-identieke hormonen geen natuurlijke hormonen zijn. ‘Het blijft medicatie, er is een farmaceutische fabriek voor nodig om ze te maken.

Natuurlijke hormonen

En dan zijn er nog de echt natuurlijke hormonen, op basis van isoflavonen, die voorkomen in bijvoorbeeld soja, rode klaver en lijnzaad, en bij elke drogist en apotheek te koop zijn. Ebel Molenaar vertelt dat vrouwen bijna altijd hier beginnen als ze klachten krijgen en deze middelen zeker kunnen helpen. ‘Zeker in het begin van de overgang of als ondersteuning bij het afbouwen van andere middelen. Soms hebben vrouwen op een gegeven moment iets sterkers nodig, maar er zijn ook vrouwen die genoeg hebben aan natuurlijke preparaten. Elke vrouw reageert anders op hormoonwisselingen.

En vergeet niet dat 20 procent van de vrouwen geen overgangsklachten heeft. Wat werkt, is voor elke vrouw anders. Het hangt bijvoorbeeld ook erg van je werk- of leef- omstandigheden af. Wie een zware baan heeft, kiest misschien eerder voor medicatie om door te kunnen gaan.’ Maar, zegt Molenaar, ook het aanpassen van je leefstijl is bij klachten een goed idee. Niet meteen naar medicatie grijpen, maar eerst kijken hoe het zit met stress, voeding en beweging. ‘Hoe beter vrouwen zich voelen, hoe beter ze bestand zijn tegen overgangsklachten. Dus eet veel groenten en fruit, stop met roken en drinken, bedenk wie en wat je echt leuk en belangrijk vindt, en durf keuzes te maken. Besef dat je in een andere levensfase komt en niet meer wegkomt met een ongezonde leefstijl.

Deel artikel

Ook interessant

Gezond Voeding
12 juli 2018

Met deze 5 voedingsmiddelen zal jij beter slapen!

Bewegen Gezond Goed nieuws
24 mei 2016

Nog een reden om te gaan sporten!

Doen Gezond Koken Voeding
24 mei 2016

Gevulde omelet met rookworst, tuinbonen en tuinkers

Brein Gezond
28 november 2017

7 positieve gewoontes van gelukkige mensen

Doen Gezond Koken Voeding
6 juni 2016

Voeding met Viv: eetdagboek van Lonneke Nooteboom

Advies Body & Mind Brein Geluk Geluksmomenten Gezond Lifestyle
24 mei 2016

Waar word jij gelukkig van?

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!