Haardhout

4 Tips om haardhout op te slaan

Haardhout is beschikbaar in verschillende soorten en maten. Het wordt vaak gebruikt in bouwconstructies, interieurdecoraties en diverse andere toepassingen, zoals lekker voor in de open haard! Het is dan goed om te weten hoe je de kwaliteit van het hout kunt behouden. Onjuiste opslag kan namelijk leiden tot problemen zoals vocht, schimmel en insectenplagen. Dat wil je voorkomen, toch? Hier zijn een aantal tips om je haardhout op te slaan.

1. Opslagruimte

Wil je ervoor zorgen dat je hout in optimale conditie blijft? Maak je geen zorgen! Er zijn tal van bedrijven die cortenstaal houtopslag aanbieden, naast andere hoogwaardige opslagoplossingen. Cortenstalen houtopslag is niet alleen een stijlvolle, maar ook een duurzame manier om gekloofd haardhout te bewaren. Veel houtopslagbedrijven richten zich steeds meer op duurzaam hout beheer en -opslag. Dit neemt de zorg uit handen en wanneer je thuis hout op wilt slaan, kun je zo’n opslag aanschaffen.

2. Drogen en ventileren

Een van de belangrijkste tips voor het opslaan van hout is om het droog en goed geventileerd te houden. Maar hoe pak je dit aan? Kies een droge locatie om te voorkomen dat het hout in contact komt met vocht. Goede ventilatie is van belang om het hout in optimale conditie te houden en voorkomt problemen zoals rot en schimmel. Door voldoende ventilatie wordt de ruimte droog gehouden, zelfs bij hoge luchtvochtigheid. Zet het dus altijd onder een afdak of een in geschikte opslag voor hout neer. Zo kan je er nog lang gebruik van maken.

3. Verhoogde opslag

Om de kwaliteit van verschillende houtsoorten te waarborgen, is het aan te raden om het hout op een verhoogd oppervlak te plaatsen, bijvoorbeeld op een houten pallet. Vermijd direct contact met de grond, omdat dit kan leiden tot het opnemen van vocht. Wanneer hout in contact komt met natte grond, loop je het risico dat vocht in de houtvezels dringt, wat op de lange termijn kan leiden tot schimmelvorming en rot.

4. Bescherming tegen weerselementen

Als je hout buiten opslaat, is het cruciaal om het te beschermen tegen externe factoren, vooral tegen regen en sneeuw. Een handige en effectieve manier om dit te doen, is door waterdichte zeilen of afdekkingen te gebruiken. Deze materialen bieden een uitstekende barrière tegen vocht. Het is echter belangrijk om voldoende luchtcirculatie te waarborgen. Het afdekken met een zeil zonder ventilatie kan condensvorming veroorzaken, wat zeker niet fijn is. Dit kan wederom leiden tot schimmel en rot. Zorg ervoor dat je het zeil zo bevestigt dat er openingen ontstaan, of laat het hout aan de zijkanten gedeeltelijk zichtbaar. Met deze tips kun je de kwaliteit van je hout verbeteren en ervoor zorgen dat het optimaal blijft voor gebruik in al je projecten!