5 redenen om vaker te lachen

Zelfs als er niet zo veel te lachen is, is het raadzaam om af en toe je mondhoeken omhoog te krullen. Want volgens een Amerikaans onderzoek doet zelfs het flauwste lachje wonderen met je brein (en lichaam). Niet alleen daar: ook je omgeving wordt er blij van. Lees hier waarom je vaker zou moeten lachen: 

1. Lachende mensen worden jonger ingeschat.

Een Amerikaanse onderzoeker heeft onderzocht dat mensen die veel lachen aantrekkelijker en positiever overkomen op de omgeving. Verder zouden lachende mensen sneller iets voor elkaar krijgen dan mensen die dit niet doen. Ook worden mensen met een grote glimlach op hun gezicht vaker jonger ingeschat. Tijdens het lachen worden je gezichtspieren getraind, waardoor de huid beter wordt gevoed door een sterke doorbloeding. Dit zorgt voor een mooie glans op je gezicht.

2. Zelfs het kleinste lachje werkt stressverlagend.

Albert Sonnevelt, psycholoog en spreker op het gebied van stressvrij leven, vertelt ons wat hij het indrukwekkendste vind aan lachen: ‘Op het moment dat je lacht, dalen je stresshormonen en stijgen de gelukshormonen. Dat gebeurt in negentig seconden. Geweldig toch, dat je daarvoor niet een hele avond in de schouwburg bij een cabaretier hoeft te zitten?’

3. Je maakt eerder vrienden als je lacht.

Merk je weleens dat je zelf vrolijker wordt als iemand anders aan het lachen is? Psycholoog Albert Sonnevelt heeft daar een verklaring voor: ‘Ik wijs mensen graag op de werking van de spiegelneuronen. Die zorgen ervoor dat als je op straat naar iemand glimlacht, de ander automatisch teruglacht. Dat geeft meteen een gevoel van verbondenheid. Ik zeg het ook tegen mijn kinderen: als je mot hebt met een leraar, lach eens naar hem of haar. Werkt altijd.’

4. Lachen maakt je productiever en creatiever.

Stresshormonen zitten vaak in de weg bij het productieve en creatieve proces. Bij puntje 2 kun je al lezen dat door lachen het stresshormoon afneemt. Als je spanning ervaart, brengt lachen direct verlichting. Dus zit de spanning je hoog? En vind je het lastig om je deadlines te halen? Lach! En waarschijnlijk ben je dan veel productiever én creatiever.

5. Je verbrand calorieën.

Sta je elke week uren te zwoegen in de sportschool? Lees dan snel verder… Onderzoekers van de Stanford University ontdekten dat je met een stevige lachbui van 1 minuut net zoveel calorieën verbrandt als met 10 minuten intens roeien. 10-15 minuten lachen op een dag zou ervoor zorgen dat je 50 calorieën kwijt bent per dag. Misschien kun je dit niet als een dieet gebruiken, maar mooi meegenomen is het wel! Heb je trouwens ook al van lachyoga gehoord?

Deel artikel

Ook interessant

Brein
20 april 2017

Wat is een déjà vu en waar komt het vandaan?

Gezond Voeding
24 februari 2018

Heerlijke chocoladetaart met Baileys: helemaal vegan en glutenvrij!

Gezond Voeding
7 februari 2018

Heerlijke zalmsalade

Brein Gezond Goed nieuws Luisteren
1 oktober 2016

6 effecten die muziek heeft op het brein

Brein Gezond
23 september 2018

Interview met Liesbeth en Lieke: eerste hulp bij hooggevoeligheid!

Brein Gezond
3 juli 2017

6x de handigste meditatie-apps van het moment

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!