fbpx

5x de smeuïgste kaasfondue recepten

In de winter hebben wij altijd (extra) veel zin in een warme, volle en smeuïge kaasfondue. Want bij een goede kaasfondue komen er vaak nostalgische winterse gevoelens boven borrelen. Daarom hebben wij 5x de lekkerste kaasfondues op een rijtje gezet, zodat jullie kunnen genieten van de winterse periode. 

Bij elke kaasfondue kan je er naar eigen keus wat extraatjes bijvoegen, zoals: 

  • stukjes stokbrood of ciabatta
  • soepstengels
  • nacho’s
  • gekookte pasta of ravioli
  • vijgen
  • champignons
  • bloemkool/broccoli -roosjes
  • paprika
  • komkommer
  • wortel
  • cherry tomaten
  • kipfilet
  • salamiblokjes
  • hamblokjes

Hollandse kaasfondue

Maak een heerlijke Hollandse Kaasfondue, helemaal zelf!

Ingrediënten:

  • 400 g Noord-Hollandse jong belegen kaas
  • 400g Noord-Hollandse extra belegen kaas
  • 350 ml witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 2 el maïzena opgelost in een beetje water
  • gemalen zwarte peper
  • 2 el mosterd
  • peterselie
  • 500 g krieltjes

Bereidingswijze:

Wacht tot de kaas op kamertemperatuur gekomen is. Rasp daarna beide kazen. Zet een pan op matig vuur en voeg de witte wijn toe. (Laat de wijn niet koken.) Voeg het citroensap toe. Voeg nu kleine beetjes geraspte kaas toe en blijf tegelijkertijd goed roeren. Zorg ervoor dat het nog steeds niet gaat koken! Los de maïzena op in een apart bakje met water, voeg het daarna toe in de pan. Voeg daarna naar eigen smaak wat mosterd en zwarte peper toe. Snijd de peterselie in kleine stukjes en voeg deze, net voor het serveren, toe. Bak de krieltjes en serveer deze met de kaasfondue.

kaasfondue

Zwitserse kaasfondue

Een eenvoudig en makkelijk te bereiden Zwitserse kaasfondue recept om lekker van te smullen!

Ingrediënten:

  • 400 g geraspte Gruyère kaas
  • 400 g geraspte Emmentaler kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 400 ml droge witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 2 el maïzena
  • scheutje Kirsch
  • peper, zout, nootmuskaat

Bereidingswijze:

Laat de twee kazen op kamertemperatuur komen. Wrijf de pan in met een geplet knoflookteentje. Zet een pan op gematigd vuur en voeg de witte wijn toe. (Laat de wijn niet koken.) Voeg het citroensap toe. Voeg nu langzaam kleine delen van de geraspte kaas toe en blijf goed roeren. Los de maïzena op in een beetje water en voeg dit toe. Voor de smaak kan je een scheutje Kirsch toevoegen. Als laatste stap kan je, naar eigen smaak, een beetje peper, zout en nootmuskaat toevoegen.

kaasfondue

Kaasfondue met groene kruiden

Frisse goed gebonden fondue met verse kruiden om van te genieten.

Ingrediënten:

  • 200 gram Gruyère
  • 200 gram Emmentaler
  • 200 gram Hollandse belegen kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml witte wijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • verse kruiden zoals peterselie, bieslook, dille

Bereidingswijze:

Rasp de kaas en laat op kamertemperatuur komen. Wrijf een pan in met een gehalveerde teen knoflook. Breng de wijn in de pan aan de kook, maar laat de wijn niet koken. Zet het vuur laag en gooi langzaam de geraspte kaas in de pan. Blijf ondertussen goed roeren. Meng de maïzena los met nog 2 eetlepels witte wijn. Roer vervolgens de maïzena door de gesmolten kaas. Laat het mengsel nog 2-3 minuutjes zacht doorkoken, tot de fondue goed gebonden is. Hak de kruiden tot fijne stukjes en meng het door de warme kaas.

kaasfondue

Kaasfondue met champagne

Bruisend lekkere kaasfondue met champagne! 

Ingrediënten:

  • 300 ml champagne, prosecco of cava
  • 2 el maïzena
  • 150 g roomkaas naturel
  • 200 g Gruyère, grof geraspt
  • 200 g Emmentaler, grof geraspt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • eventueel 2 el olijfolie met truffelaroma

Bereidingswijze:

Breng in een (fondue)pan de champagne aan de kook. Roer in een kommetje 2 eetlepels champagne, prosecco of cava door de maïzena. Voeg de roomkaas toe en klop met een garde tot de kaas in de drank is opgelost. Zet het vuur laag en voeg de Gruyère en Emmentaler in kleine beetjes toe. Blijf goed roeren tot de kaas volledig is gesmolten. Meng het kommetje maïzena, de knoflook en (eventueel) de truffelolie door de pan met kaas. Voeg naar eigen smaak een beetje peper toe.

kaasfondue

Kaasfondue mexicana

Een kaasfondue to spice it up tijdens de winterse dagen.

Ingrediënten:

  • 250 ml Mexicaans bier (Corona)
  • 1 eetlepel versgeperst citroensap
  • 6 verse chilipepers, grof gehakt
  • ½ rode paprika, in blokjes
  • 500 g mozzarella, in sliertjes
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • een snufje gemalen komijn
  • tortillachips, voor het serveren

Bereidingswijze:

Verhit het bier in een pan op hoog vuur tot dat het bier begint te schuimen. Voeg dan het citroensap, de chilipepers en paprika toe en draai het vuur matig. Schep de mozzarella om met bloem, het paprikapoeder en de komijn. Voeg de mozzarella toe aan het bier, doe dit langzaam en blijf goed doorroeren. Voeg naar eigen zeggen wat zout toe. Smul wat extra door de tortillachips in de kaasfondue te dopen!

kaasfondue

 

Blogtip: Als nagerecht kun je gaan voor een overheerlijk recept van mokkamousse met ammaretti koekjes en hopjes-karamel! 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF