Grijze haren

Voor eeuwig verven of lekker laten gebeuren: Mari, wat moeten we met die grijze haren?

Of ze zoch nou rond je dertigste of na je vijftigste voor het eerst laten zien: grijze haren krijgen we vroeg of laat allemaal. En daarmee kom je ook onvermijdelijk op het punt: ga ik ze (voor de rest van mijn leven?) verven? En zo ja: in welke kleur? En wat te doen met die uitgroei?

Alleen al van die vragen zou je grijze haren krijgen. Willen we je niet aandoen, en daarom vroegen we Mari van de Ven, een van de bekendste make-upartists en hairstylisten van het land, om zijn haarscherpe blik op de zaak.

Wanneer en hoe snel

Eerst even wat feiten - oké, en later fabels - over grijs haar op een rijtje. Uitzonderingen daargelaten, beginnen de meeste mensen tussen hun dertigste en veertigste grijs te worden. En ondanks dat een grijs dakje uiteindelijk onvermijdelijk is, hebben factoren als etniciteit, levensstijl, stress en voeding (wij voegen graag toe: kinderen) wel degelijk invloed op het moment waarop en de snelheid waarmee dat gebeurt. Daarnaast spelen je genen een rol - een belangrijke zelfs. Werden je ouders vroeg grijs? Grote kans dat jij dat ook wordt. Bedankt, ma.

Mannen eerder dan vrouwen? (hint: nee)

Van feit naar fabel - althans, dat denken we. Worden mannen eerder grijs dan vrouwen? Het antwoord is kort (en pittig): nee. Over het algemeen is er geen significant verschil te zien in de snelheid van het oprukkende grijze gebied. Maar, en nu komt het: omdat vrouwen wat vaker de neiging hebben hun haren te verven, is het niet altijd even makkelijk dit exact te vergelijken.

Bekendste hairstylist van Nederland

En dat brengt ons bij de vraag van vandaag: het verven. Want het besluit dat te gaan doen is één ding, de uitvoering is minstens zo belangrijk, vertelt Mari van de Ven, een van de bekendste make-upartists, hairstylists en kappers van Nederland. “Wat mensen met hun grijze haren doen, is natuurlijk heel persoonlijk en verschillend. Over het algemeen wordt grijs geassocieerd met ouderdom - en dat willen we niet. Al zie ik hierin wel een trend dat dat verandert.”

Niet te donker

Ondanks die trend zijn er nog genoeg mensen die hun grijze haren (laten) verven - en daarbij zijn twee dingen belangrijk, zegt Mari. “Allereerst: de kleur. Ga nooit te donker. Donker maakt harder en ouder in het gezicht. Ik heb weleens mensen in de salon die terug willen naar de haarkleur die ze vroeger hadden. Dan zeg ik: ‘Maar je bent nu 52, en je hebt niet meer de huid die je toen had.’ Mijn tip is dus: ga lichter dan je vroeger was. Bovendien valt je uitgroei dan minder op.” Oh ja, de uitgroei. Onvermijdelijk als je je haren kleurt. Gelukkig heeft Mari ook hiervoor een tip. “Ik adviseer altijd, rekening houdend met een donker uitgroeitje, een mooie bruine kleur met daar doorheen wat hightlights. Dat maakt het een stuk zachter.”

Grijs? Dan kleur

We sluiten af met Mari’s tips voor een volledig grijze coupe. “Grijs is geen kleur, en trekt bovendien de kleur uit je gezicht. Dus als je voor grijs gaat, zorg dan voor kleur in je kleding of op je gezicht. Draag bijvoorbeeld paars, groen of blauw - of een mooie rode lipstick.” Ook het kapsel is belangrijk, vertelt Mari. “Ik vind heel lang grijs haar bijna nooit mooi. Ik vind het niet sjiek. Mijn tip: steek het mooi op, of knip het in een mooie bob.”

Goed. Morgen maar even naar de kapper.