Seksualiteit

Waarom het nooit te laat is om je eigen seksualiteit te ontdekken (en je ingedutte seksleven te reanimeren)

Nadat Jacqueline van Lieshout twee jaar geleden op haar 47e vrijgezel werd en geen idee had wie ze was, wat en vooral wíe ze wilde, ging ze op zoek - en dát zouden veel meer vrouwen moeten doen. ‘Ik heb de kant van mezelf die ik had in mijn tienertijd, herontdekt. En nu denk ik: wow, wat een geweldige hobby is dit!’

Met haar podcast LUST én een boek met erotische verhalen dat binnenkort uitkomt, hoopt ze vrouwen - maar ook mannen - te inspireren hun eigen seksualiteit te (her)vinden. Ja, óók als je boven de veertig bent, al jaren met dezelfde partner bent en je weinig spannende seksleven ‘wel prima’ vindt.

“Op basis van de reacties die we op de podcast krijgen,” vertelt Jacqueline, “vermoeden we dat tachtig tot negentig procent van de vrouwen tijdens de seks denkt: is het al voorbij? Daarom is mijn motto: vrouwen, maak seksualiteit weer van jezelf. Je bent nooit te oud om je diepste verlangens te ontdekken, en te voelen wat je fijn, lekker en - niet schrikken - geil vindt.”

Tekst, uitleg en voorbeelden

Voor iedereen die nu denkt: oké, dit is even totáál buiten mijn comfortzone, je bent niet de enige. De meesten van vrouwen zijn nou eenmaal niet opgevoed met het idee dat seks één grote ontdekkingsreis is. Veel vrouwen weten niet eens wat ze zelf echt lekker vinden of waar ze opgewonden van worden - laat staan dat ze erover praten. Waarom vinden we dat zo moeilijk, en belangrijker nog: hoe brengen we dat gesprek (en ingedutte seksleven) wél op gang? Jacqueline geeft tekst, uitleg en  - houden we van - lekker duidelijke voorbeelden. “Hij wilde alleen maar rammen. Ik schrok me dood.”

‘Oh ja, seks - dat moet ook nog’

“De eerste theorie die in me opkomt, en wat ik ook veel terug krijg in het jaar dat de podcast nu bestaat, is we al zoveel moeten. Als je kijkt naar vrouwen van een jaar of veertig, vijftig met een gezin, die hebben allemaal die periode gehad van rennen, vliegen, kinderen en carrière maken. Alles moest op de rit. En dan zijn ze in hun fourties, zijn de kinderen wat ouder en als je dan een tijdje geen seks hebt gehad, is het voor veel mensen is het dan wéér iets dat ‘moet’. Terwijl het eigenlijk in onze natuur zit om seksueel actief te willen zijn - en ik kan je zeggen: je knapt er enorm van op.”

Scriptseks

En als seks iets is wat ‘moet’, dan kom je al helemaal niet toe nieuwe dingen - laat staan ze bespreken. “En dat terwijl vrouwen heel duidelijk avontuurlijke behoeftes en fantasieën hebben. Mannen kakken rond die leeftijd heel erg in, die hebben een testosterondip. Dus wordt het een beetje scriptseks, zo van: huphup. En dat zal meetellen in het gevoel van: laat maar.” Ze vervolgt: “Het is zo zonde. Ik heb de kant van mezelf die ik had in mijn tienertijd, opnieuw ontdekt’. En ik denk: wow, wat een geweldige hobby is dit!”

Bang gemaakt

Maar als hobby wordt het ons als tieners niet bepaald niet gepresenteerd, vertelt Jacqueline. Integendeel. “We worden van jongs af aan angstig gemaakt voor seks. Pas op voor jongens, pas op dat je niet zwanger wordt, pas op voor soa’s, pas op, pas op. En dat geldt ook voor jongens; pas op dat je niemand zwanger maakt. We worden niet opgevoed met het idee van ‘wauw, wat fantastisch dat je elkaar gaat ontdekken.”

Expert zonder oefening

En áls vrouwen hun lichaam, behoeftes en verlangens al kennen, kijken ze wel uit om ze uit te spreken - laat staan om ze uit te voeren, legt Jacqueline uit. “Er wordt ons maatschappelijk geleerd dat seks voor een man is - en dat je als vrouw een mn man moet plezieren. Mannen mogen dus een playboy zijn, maar als vrouwen dat doen, is het hoerig of sletterig. En ondertussen wordt wel van een vrouw verwacht dat ze een ster is in bed.” Dit leidt niet alleen tot frustratie - bij zowel mannen als vrouwen - maar ook tot een totaal vertekend beeld van wat vrouwen lekker vinden, weet Jacqueline uit eigen ervaring.

Kneuzenseks

“De jongere generatie heeft echt kneuzenseks. Die denken dat alle vrouwen choken geil vinden, en willen alleen maar konijnenbeuken. Ze hebben geen idee wat een vrouw wil, hun palet is zo beperkt. Ze willen alleen maar rammen. Ik schrok me dood. Dus ik zei tegen die jongen: ‘Maak eens contact, adem eens door, kijk me eens aan.’ Hij zei: wat bedoel je? Toen ging ik hem uitleggen hoe ik het wilde, waarop hij zei: ‘Wow, dit is echt zo chill.’ Later vertelde hij dat hij dit met vriendinnen had besproken: ‘Hoe moeten wij nou weten wat jullie willen, jullie vulva is zo ingewikkeld’. Daarom is praten over wat je fijn vindt zo ongelooflijk belangrijk.”

In de tent lokken

Vind je het moeilijk om een opening te vinden voor dit gesprek? Misschien kan Jacquelines boek, dat binnenkort uitkomt, je daarbij helpen. “Veel vrouwen, niet allemaal, houden ervan om over seks te lezen. En daarbij kunnen smaken verschillen natuurlijk. Als ik ‘Ik ruik je kut’ lees, ben ik meteen afgehaakt. Het boek is een bloemlezing van verschillende erotische verhalen, waarbij ik bij elk verhaal kort uitleg waarom ik waardevol vond. Lees ze alleen of samen, en bedenk: wat vind ik hiervan.

“Of”, zo besluit Jacqueline: “Neem het mee op vakantie. Het is toch te gek als je na al dat gezeul met stokken en spullen en gedoe met de kinderen tegen je man zegt: ‘Zo, kom jij maar even het zwembad uit. Ik ga je alle hoeken van de tent laten zien’.”