Rosacea

Rosacea: dit is het, en dit kun je ertegen doen

Rosacea is een huidziekte die zich kenmerkt door roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, bultjes en puistjes. De oorzaak van deze aandoening is onbekend. Wat is kenmerkend voor rosacea, en hoe kun je het behandelen?

De symptomen

Rosacea veroorzaakt meestal problemen op de neus of wangen, maar soms ook op de kin of het voorhoofd. Ook de huid op de neus kan beïnvloed worden. Rosacea kan daarnaast klachten op de ogen veroorzaken, zoals geïrriteerde of rode ogen. De ernst van de klachten veroorzaakt door rosacea verschilt van persoon tot persoon. Veel voorkomende symptomen van rosacea zijn dat de huid prikt of warm aanvoelt en rood wordt. Het is het duidelijkst zichtbaar op een lichte huid. De oppervlakkige bloedvaten verwijden zich, wat eruit ziet als dunne rode lijnen op het gezicht. Het komt ook voor dat er kleine bultjes ontstaan die vocht kunnen bevatten. Enkele factoren die de problemen kunnen verergeren zijn hitte en kou, alcohol, warme dranken, sterk gekruid eten en stress.

De symptomen behandelen

Het is belangrijk om, in geval van rosacea, de huid te verzorgen en te beschermen. Was je gezicht regelmatig met water of milde, ongeparfumeerde reinigingsmiddelen. Vermijd sterke zepen, peeling producten en gezichtstoners met alcohol. Gebruik ongeparfumeerde, verzachtende crème op het gezicht. Het mag ook niet te vettig zijn. Rosacea verzorgen kan goed met speciale gezichtsreinigers en crèmes. Deze producten hebben een verzachtende werking op de huid en kunnen de roodheid verlichten. Zorg ook voor een goede zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor van dertig tot vijftig als je de zon ingaat. Gebruik geen cortisonecrème. Cortison kan de symptomen verergeren.

Verschillende behandelingen

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor rosacea. Bij dermatologen als Drs Leenarts zijn ontstekingsremmende crèmes beschikbaar: deze bevatten metronidazol, een antipprotozoïcum dat toegepast wordt bij infecties. Er zijn ook voorgeschreven medicijnen die op de huid kunnen worden aangebracht. Dit kunnen bijvoorbeeld medicijnen zijn die de werkzame stof ivermectine of azelaïnezuur bevatten. Deze crèmes moeten worden gebruikt totdat de symptomen verdwenen zijn, en meestal nog een tijdje daarna. Na drie maanden behandeling is het goed om naar de arts te gaan, die dan beoordeeld of de behandeling voortgezet moet worden of dat het beter is om even te stoppen. De behandeltijd is afhankelijk van het gebruikte geneesmiddel. De roodheid zelf kan worden behandeld met een gel die brimonidine bevat. Deze zorgt ervoor dat de bloedvaten  gedurende ongeveer een dag vernauwd worden.

Bij ernstige symptomen

Soms is een behandeling met crèmes niet voldoende. Dan is het mogelijk om antibiotica te krijgen die je een aantal maanden moet innemen. Het type antibiotica dat wordt gebruikt, wordt tetracyclines genoemd. Rosacea in de ogen wordt ook behandeld met antibiotica. Wie zeer ernstige problemen ervaart, kan medicijnen proberen met de werkzame stof isotretinoïne. Isotretinoïne is een medicijn dat kan worden gebruikt bij ernstige acne.